11.6 C
Deurne
maandag 4 maart 2024
Home- DeurneZorgtuin d’n Hof in Liessel verandert van eigenaar, locatie én naam

Zorgtuin d’n Hof in Liessel verandert van eigenaar, locatie én naam

Eind december gaat het gebeuren. Dan pakken de medewerkers van Zorgtuin d’n Hof, dagbesteding in Liessel, samen met de cliënten hun boeltje bij elkaar en verhuizen ze van de Leenselweg naar de Heitrak. De locatie is nieuw, maar de mensen blijven dezelfde.

Dat is belangrijk, vertelt Carmen Berkers die het stokje straks overneemt van de huidige eigenaresse Els Verbeek. “Wij werken met kwetsbare ouderen. Die hebben soms moeite om het oude, vertrouwde achter zich te laten. Daarom hebben we ze meegenomen in het hele proces vanaf het moment dat we zeker wisten dat het doorging.”

‘De toko overnemen’
Dat moment kwam misschien wel eerder dan Berkers gedacht had. Ze werkt bijna vanaf het begin bij Verbeek en zei in die tijd wel eens voor de grap: ‘Ik neem jouw toko nog een keer over.’ Toen de huidige eigenaresse aangaf te willen stoppen vanwege haar leeftijd, 65, werd Berkers’ droom werkelijkheid.

Na een carrière in de zorg begon Els Verbeek zeven jaar geleden Zorgtuin d’n Hof. De dagbesteding is kleinschalig, maximaal tien cliënten kunnen per dag deelnemen. Dat is een bewuste keuze. “We willen de tijd kunnen nemen voor mensen, zorgen dat ze echt gezien worden. Zo kunnen we ook achterhalen wat iemand leuk vindt en wat diegene fysiek aankan.”

Van tuin naar boerderij
Die aanpak blijft hetzelfde als de hele bups straks verhuist naar het nieuwe pand. Omdat daar meer ruimte is en de locatie landelijker gelegen, gaat het Zorgboerderij d’n Hof heten. Het gebouw staat op het perceel van Berkers en haar man die samen ook een aspergeteeltbedrijf, winkeltje en camperplaats hebben.

“Door de aanloop die er bij Carmen al is, blijven onze cliënten deel uitmaken van de maatschappij. Ze kunnen andere mensen zien als ze willen, maar ze kunnen ook de rust opzoeken als dit nodig is”, zegt Els over het nieuwe thuishonk van d’n Hof.

Ze blijft waarschijnlijk nog een half jaar werken bij de dagbesteding, ook om Carmen de fijne kneepjes van het vak verder te leren. Niet dat die er alleen voor staat trouwens. De nieuwe eigenaar krijgt hulp van haar beste vriendin Petra van Mil met wie ze al haar hele leven, 48 jaar, bevriend is.

Carmen Berkers (links) en Petra van Mil op de nieuwe locatie.

Nieuwe plek, dezelfde mensen
Alle medewerkers en vrijwilligers verhuizen ook mee. De nieuwe plek is al een heel eind ingericht. Enkele meubels die nu nog op de oude locatie staan, komen straks in de zorgboerderij. “Zodat er herkenning is voor de mensen”, vertelt Berkers. “We hebben ook al eens met z’n allen daar koffie gedronken om iedereen te laten wennen.”

“We hebben er veel zin in. Dat pikken onze cliënten op en daardoor raken zij ook enthousiast. Het leeft enorm. Dat merken we aan de vragen die we krijgen, zoals: ‘Wat voor koeien komen er straks?’ Ik ben heel bij dat ik dit kan gaan doen. Het is een prachtige kans.”

De deelnemers en het team moeten nog twee weken wachten voordat ze de verhuisdozen kunnen gaan inpakken. Op 2 januari pakken ze deze dan weer uit in het nieuwe pand aan de Heitrak. De omgeving mag dan anders zijn, maar de warmte en gezelligheid blijven gelijk.

 

Foto’s: Babette Margés/Carmen Berkers

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen