11.4 C
Deurne
donderdag 28 maart 2024
Home- ZeilbergZSV zet hun arbiters in het zonnetje tijdens Week van de Scheidsrechter

ZSV zet hun arbiters in het zonnetje tijdens Week van de Scheidsrechter

Bij een voetbalwedstrijd heb je niet alleen spelers nodig maar ook een scheidsrechter. Onder het motto ‘Zonder scheids, geen wedstrijd!’ wordt elk jaar de Week van de Scheidsrechter gehouden. Bij ZSV reden om hun ‘referees’ afgelopen week en dit weekend in het zonnetje te zetten.

“In het kader van de Week van de scheidsrechter willen we onze scheidsrechters een extra blijk van waardering geven”, meldt de vereniging. “De jeugdscheidsrechtersgroep heeft binnenkort een uitje en gaat scheidsrechters in een heel andere tak van sport aan het werk zien. De andere scheidsrechters ontvangen een attentie in de vorm van een waardebon.”

Waardering
De Week van de Scheidsrechter is een initiatief waarbij het uitspreken van waardering voor de arbiter centraal staat. De KNVB en ARAG roepen verenigingen, voetballers en voetballiefhebbers daarbij op om mee te doen en alle (assistent-)scheidsrechters te bedanken.

Onmisbaar
Bij ZSV zijn ze heel blij met hun verenigingsscheidsrechters. “Want scheidsrechters zijn onmisbaar: zonder hen zijn er geen wedstrijden. Het is niet altijd een makkelijke rol op het veld. En toch hebben we hiervoor bij ZSV een groep met enthousiaste en gemotiveerde vrijwilligers”, laat de vereniging uit de Zeilberg weten.

Beide weekenddagen
In totaal zijn er ruim 35 ZSV’ers die als scheidsrechter actief zijn of zich bezighouden met scheidsrechterszaken. Acht van hen vormen samen met zeven scheidsrechters vanuit Racing Boys en SV Deurne het ‘Scheidsrechterscollectief’. Samen zorgen zij er voor dat de wedstrijden van de seniorenteams van die drie verenigingen gefloten worden, met uitzondering van de wedstrijden waarvoor de KNVB zelf een scheidsrechter aanstelt. Van hen fluiten zes ZSV’ers niet alleen op zondag, maar ook bij de jeugdwedstrijden op zaterdag. Geregeld staan ze dus op beide weekenddagen op het veld.

Plezier
Eén van hen is Piet Seijkens. Hij is scheidsrechter omdat hij van het spelletje houdt. Zelf heeft hij ook lang gevoetbald. Hij vindt het leuk om er nu als scheidsrechter voor te zorgen dat er op zaterdag en zondag wedstrijden gevoetbald kunnen worden en dat de spelers plezier in het spelletje hebben. Piet ziet niet zo veel verschillen in het fluiten van wedstrijden van lagere jeugd- en seniorenteams, omdat het daar bij allebei ook echt om de lol gaat. Bij hogere elftallen ziet hij wel dat de druk wat hoger is en het meer op prestatie aankomt waardoor het op het veld anders kan zijn.

Jeugdscheidsrechters
Twaalf ZSV-scheidsrechters fluiten op zaterdag de wedstrijden JO/MO13 t/m 19. Eén van hen, John Thomassen, is ook voor de KNVB actief als scheidsrechter bij andere verenigingen. De jongste twee van deze groep, Sven Goossens en Lukas Anneijes zijn doorgestroomd vanuit onze jeugdscheidsrechterspoule. Voor Lukas smaakte het fluiten van wedstrijden bij de jeugd naar meer: hij volgt inmiddels de opleiding tot verenigingsscheidsrechter bij de KNVB en wil graag verder als scheidsrechter. De groep met jeugdscheidsrechters bestaat op dit moment uit negen jongens en meiden en twee stagiaires die op dit moment meelopen. Samen zorgen zij voor het fluiten van de wedstrijden van de JO8 t/m JO12 teams.

Geen mooiere plek
De jeugdscheidsrechters worden voor, tijdens en na de wedstrijden bijgestaan door in totaal zes begeleiders, waaronder Hans van Toer. Hij is naast begeleider zelf ook scheidsrechter bij wedstrijden van de wat oudere jeugd. Hans vertelt dat het leuke aan het zijn van scheidsrechter is, dat hij op het veld staat midden tussen de jongens en meiden die voetballen. Er is volgens Hans geen mooiere plek om voetbal te beleven dan door op het veld te staan.

‘Worden ze sterker van’
Hij wil de rol van arbiter, ondanks de soms minder leuke kanten, graag op zich nemen om zo een actieve bijdrage te leveren aan het voetbal. Vroeger zelf als speler, nu als scheidsrechter en begeleider. In die rol vindt hij het enorm waardevol om hen te helpen met hoe ze het beste met bepaalde situaties kunnen omgaan. Omstandigheden die ze misschien ook wel in het dagelijks leven kunnen tegenkomen. “Jonge jeugdscheidsrechters worden door te fluiten niet alleen zelf tactisch betere voetballers maar ze leren ook met weerstand omgaan. Daar worden ze sterker van”, zegt Hans van Toer.

Blessure
Patric Slaats is de coördinator van de jeugdscheidsrechterspoule bij ZSV. Hij is gaan fluiten omdat voetballen door een blessure helaas niet meer lukte. Door te fluiten kan hij er voor zorgen dat voor 22 mannen of vrouwen de wedstrijd gespeeld kan worden. Al jaren regelt hij voor de zaterdag dat de wedstrijden van de oudere jeugd voorzien zijn van een scheids.

Flinke puzzel
De coördinatie van de scheidsrechterszaken voor de wedstrijden van de senioren en jeugd JO13 en ouder, is in handen van Patrick Bronstein die zelf ook op zaterdag en zondag fluit. Beiden coördinatoren verzetten achter de schermen heel wat werk voor ZSV. “Want het is soms een flinke puzzel om voor iedere wedstrijd weer een scheidsrechter op het veld te hebben staan”, meldt de vereniging.

Foto: ZSV

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen