19.9 C
Deurne
donderdag 4 juli 2024
Home- LiesselGemeenteraad beslist over Belevingsplan Peelvenen; eindelijk duidelijkheid over uitkijktoren Liessel

Gemeenteraad beslist over Belevingsplan Peelvenen; eindelijk duidelijkheid over uitkijktoren Liessel

De eerste plannen voor een uitkijktoren in Liessel die uitkijkt over de Peel, liggen er al zo’n 15 jaar. Door allerlei omstandigheden belandde het voorstel telkens in de ijskast, maar dinsdagavond is het dan eindelijk zover en staat het onderwerp op de agenda voor de gemeenteraadsvergadering en wordt duidelijk of de politiek in Deurne de uitkijktoren van 545.000 euro wel of niet ziet zitten.

Als de plannen voor de toren doorgaan, zal het alsnog een hele tijd gaan duren voor er gebouwd mag worden. “Ecologische toetsing in de nabijheid van Natura 2000-gebied kent een lange doorlooptijd waardoor het reëel is dat er in 2026 met uitvoering kan worden gestart”, zegt de gemeente.

Trots van Deurnese gemeenschap
Daarnaast zijn niet alle politiek partijen even enthousiast over het bouwwerk dat volgens de gemeente moet gaan bijdragen aan de identiteit en trots van de lokale Deurnese gemeenschap en deel uitmaakt van het Belevingsplan Peelvenen. Een project waar onder andere omwonenden, ondernemers en natuurorganisaties aan hebben meegeholpen.

De Deurnese VVD is kritisch over het voorstel omdat de uitkijktoren volgens de fractie ver buiten de bebouwde kom wordt gebouwd: “Dat geeft een aantal risico’s, met name op het gebied van veiligheid. Vandalisme komt veelvuldig voor bij dergelijke uitkijktorens en op deze plek kan men deze noch voorkomen noch handhaven. Dan hebben we het niet alleen over schade aan de toren zelf maar ook ondermijnende criminele activiteiten die hierdoor gefaciliteerd kunnen worden.”

‘Snel bouwen dat ding’
Volgens de fractie van Transparant Deurne is de uitkijktoren op de hoek van het Leegveld en de Eikenlaan in Liessel juist zo’n beetje het enige dat wel goed is aan het Belevingsplan Peelvenen: “De gemeente heeft lang de boot afgehouden, moeilijk gedaan, maar is nu overstag. Ons advies: fantastisch initiatief van de dorpsraad Liessel, snel bouwen dat ding”, zei Joan van Rixtel eerder in een vergadering van de Commissie Omgeving.

Toch geeft ook de gemeente aan dat vernieling een mogelijke risicofactor is: “Schade door vandalisme is uitgesloten in de polisvoorwaarden. De mogelijkheid om dit risico te beperken is door waar nodig handhaving in te zetten, sociale controle, en rekening te houden met inrichting en bijvoorbeeld materiaalgebruik.”

Hufterproof
Tijdens een presentatie in de jaarvergadering van Dorpsraad Liessel lichtte voorzitter Martien Bots van Stichting Uitkijktoren Liessel begin dit jaar toe dat er in de plannen rekening is gehouden met de plek waar het bouwwerk komt te staan, maar dat er ook is gedacht aan het voorkomen van eventueel vandalisme: “We wilden een ontwerp maken dat recht doet aan de omgeving. Daarnaast moet de constructie hufterproof en onderhoudsvrij zijn.”

De aannemer maakte op verzoek van de dorpsraad samen met architect Eugene van den Acker en Hans Vervoordeldonk van HVL een ontwerp voor een stalen uitkijktoren met een hoogte van 23 meter. Het bouwwerk wordt aangekleed met Cortenstaal, dat door zijn karakteristieke roestkleur volgens de initiatiefnemers opgaat in de natuur. De constructie komt in een zandheuvel te staan, waar de ingang in komt.

Kosten
Naast mogelijk vandalisme zijn voor de VVD ook de kosten van de uitkijktoren een punt van kritiek: “Met een bedrag van zo’n 545.000 euro moet er ook voldoende draagvlak zijn onder alle inwoners van Deurne. Het is immers gemeenschapsgeld. Deze onderbouwing wordt nu gemist. Daarbij wordt er voor de komende 40 jaar een inschatting van 10.000 euro per jaar gemaakt aan onderhoudskosten. Een schatting die op zijn best grofweg genoemd kan worden en daarmee dus risico’s met zich meedraagt.”

Naast de gemeente dragen ook de provincie Noord-Brabant (225.000 euro), waterschap Aa en Maas 70.000 – 100.000 euro) en Dorpsraad Liessel (10.000 – 20.000 euro) bij aan het project.

Boortoren
Het initiatief voor de ontwikkeling van de uitkijktoren is voortgekomen uit het weghalen van een duiker in het verlengde van de Eikenlaan door Staatsbosbeheer in 2009. Hierdoor werd de Deurnsche Peel vanuit Liessel on bereikbaar, dit tot ongenoegen van veel inwoners van Liessel. Ter compensatie van het weghalen van de duiker werd toen al het eerste plan gemaakt voor de bouw van een uitkijktoren in de Peel.

Het ontwerp voor het bouwwerk is ontleend aan een afbeelding van DeurneWiki, waarop een boortoren uit 1906 is te zien. Met een soortgelijke toren werden op nagenoeg dezelfde locatie aan Eikenlaan en het Leegveld in 1915 diepteboringen uitgevoerd naar steenkool in opdracht van de toenmalige dienst Rijks-Opsporing van Delfstoffen.

Het raadsvoorstel  Belevingsplan Peelvenen wordt dinsdagavond behandeld in de gemeenteraadsvergadering die om 19.00 uur start in de Peelzaal van het Huis voor de Samenleving.

Foto’s: Stichting Uitkijktoren Liessel

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen