17.1 C
Deurne
dinsdag 18 juni 2024
Home- DeurneOuderen die zelfstandig willen blijven wonen, hebben baat bij advies op maat

Ouderen die zelfstandig willen blijven wonen, hebben baat bij advies op maat

Een tijdje terug liet de 88-jarige Ans Tulp, woonachtig in een appartement in het centrum van Deurne, een woonadviseur van Mijn Huis Past op bezoek komen. Zo’n adviseur, in dit geval Jan van Haandel, doorloopt de hele woning op het gebied van veiligheid en comfort. Inmiddels is ze met verschillende tips aan de slag gegaan.

“Ik hoorde over de mogelijkheid van het gratis woonadvies toen er hier beneden in het gebouw een bijeenkomst was. Omdat ik hier graag zo lang mogelijk wil blijven wonen, dacht ik: ‘Da’s een goed idee’.”

Adviseur op de stoep
Jan van Haandel, vrijwilliger met ervaring in de woningbouw, stond vervolgens op de stoep om de Wooncheck te doen. De checklist omvat zestien kantjes. “Ik vond het een heel boekwerk”, zegt Ans nuchter. Het geeft aan hoe grondig de analyse in zijn werk gaat.

Het begint bijvoorbeeld bij de entree. Is het huisnummer goed zichtbaar voor de hulpdiensten? Is de drempel niet te hoog? Is er voldoende buitenverlichting? “Met die aspecten zit het bij mevrouw al snor. Ik heb wel geadviseerd een deurspion in de voordeur te laten maken, want ze kan nu niet zien wie er voor de deur staat.

Ook al is het appartementencomplex voorzien van een video-intercom om bezoekers beneden bij de hoofdingang toegang te geven, toch willen onverlaten wel eens naar binnen glippen. “Dan is het handig als je bij de deur kunt zien wie er je huis in wil.”

Optrekken aan beugel, niet aan fonteintje
Op de gang bevindt zich het toilet. Het kleinste kamertje heeft al wat aanpassingen ondergaan omdat Ans’ inmiddels overleden man aan het einde van zijn leven in een rolstoel zat. Er zitten bijvoorbeeld twee beugels aan één kant van de toiletpot. “Dat is omdat mensen zich anders aan het fonteintje omhoog trekken”, licht Jan toe. “Dat gebeurt inderdaad”, knikt Ans. “Ik ken een mevrouw bij wie het wasbakje afbrak en toen raakte ze flink gewond.”

Het zijn dit soort praktische, en veelal makkelijk toepasbare, tips die uit een wooncheck naar voren komen. “Ik vond die antislipspray voor de badkamervloer de beste tip. Die staat al op mijn boodschappenlijstje”, zegt de bewoonster. De tegels voelen zo niet glad aan, maar als ze nat worden, zijn ze dat wel, volgens de adviseur. De spray is geschikt voor alle keramische tegels en verkrijgbaar bij doe-het-zelfzaken.

Drempel van 16 centimeter
Helaas kan niet alles zo eenvoudig opgelost worden. Zo is de toegang naar het balkon belemmerd door een drempel van maar liefst zestien centimeter. “Dat is voor een seniorencomplex helemaal niet handig! Een drempelhulp, een opvulling die het hoogteverschil overbrugt, kan hier niet, want die zou veel te steil zijn. Ik heb mevrouw geadviseerd een beugel op het deurkozijn te zetten zodat ze in ieder geval houvast heeft.”

Niet elke beugel is trouwens geschikt. “Die met een zuignap kun je beter vermijden want zo gauw de temperatuur of luchtvochtigheid verandert, kan deze eraf vallen. Wij adviseren wandbeugels die je vast boort.”

Andere valrisico’s die in een analyse vaak naar voren komen, zijn snoeren die op de vloer liggen en tapijtjes. “Daarom heb ik mijn vloerkleed vastgeplakt”, zegt de bewoonster. “Met plakkertjes kun je veel doen.”

Volop voorbeelden
Als een van de woonadviseurs van Mijn Huis Past langs is geweest, volgt altijd een rapport op papier. Hierin staan de verbeterpunten en de mogelijke oplossingen. Een handig hulpmiddel voor degene die met de tips aan de slag gaat, is de Inspiratiebijlage. Dit is een boekje dat volstaat met voorbeelden van producten, zoals rookmelders, traphulpen, douchezitjes en alarmknoppen.

“Ik krijg vaak positieve reacties na een wooncheck,” zegt Van Haandel. “Mensen zien risico’s in hun woning vaak zelf niet, bijvoorbeeld omdat ze er al dertig jaar wonen. Wij bekijken alles met een frisse blik, ook de tuin en de garage als die er zijn. Ik heb geen cijfers, maar voor mijn gevoel doen negen op de tien mensen iets met onze aanbevelingen.”

 

Wie een gratis wooncheck wil aanvragen, kan dit doen per mail via deurne@mijnhuispast.nl of per telefoon op nummer 0493-387387. Meer informatie staat op www.mijnhuispast.nl. De Wooncheck is een initiatief van de gemeente in samenwerking met diverse senioren- en welzijnsorganisaties en de Rabobank.

Foto’s: Harold van der Burgt

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen