Politieke partij PGP (Progressief Akkoord-GroenLinks-PvdA) heeft raadsvragen gesteld over het wegpompen van grondwater aan de Hogeweg en Lagekerk in Deurne. Daar wordt op twee plaatsen water aan de bodem onttrokken in verband met de nieuwbouw van een aantal appartementen.
Naar aanleiding van een brief aan de gemeenteraad van een bezorgde buurtbewoner en eerdere berichtgeving van DMG, wil de partij zeker gezien de huidige droogte weten wat de gevolgen zijn van het wegpompen van het grondwater. Vooral de consequenties voor de omliggende natuur waaronder het Wiegersbos en een aantal monumentale bomen zijn daarbij voor PGP een belangrijk punt van aandacht: “Is vooraf onderzocht en bekend wat de gevolgen kunnen zijn van het bronneren op de betreffende locaties?”
Teruggeven aan natuur
Ook vraagt de fractie van PGP zich af waarom het opgepompte grondwater aan de Hogeweg nu rechtstreeks het riool instroomt. “Kan het opgepompte grondwater als watergift teruggegeven worden aan de bomen en natuur in de omgeving? Het voorjaar van 2022 is wederom erg droog en de vooruitzichten zijn dat deze droogte voorlopig zal aanhouden. Als gevolg hiervan dalen de grondwaterstanden. Dit maakt de ontluikende natuur extra kwetsbaar. Alle beschikbare water is immers nodig om tot goede ontwikkeling te kunnen komen”, geeft de partij aan. Mocht blijken dat de grondwateronttrekking onevenredig veel schade toe gaat brengen aan gemeentelijk groen of tuinen van omwonenden, dan stelt PGP voor om de werkzaamheden bijvoorbeeld op te schorten tot na het groeiseizoen van bomen.
Bodemverontreiniging
De reden dat de gemeente grondwater laat wegpompen heeft te maken met de bouw van een aantal appartementen aan de Lagekerk. Op het terrein waar de nieuwbouw plaatsvindt moet grondwater worden weggehaald voor de fundamenten van de daar te bouwen appartementen. Het gebied aan de overkant van de weg ligt wat hoger en aan de andere zijde van een stuk waar bodemverontreiniging is aangetroffen. Om te voorkomen dat de vervuilde grond tussen de twee gebieden in gaat schuiven, wordt in het hoger gelegen gebied tussen het voormalig politiebureau en het Shell tankstation nu ook water aan de grond onttrokken.
PGP ziet graag dat het onderliggende bodemrapport over de verontreiniging beschikbaar wordt gesteld en wil ook weten of er naar aanleiding van de vervuiling een zogenoemde risico-inventarisatie bodemverontreiniging is opgesteld.
Foto: Walter van Bussel