5.6 C
Deurne
vrijdag 22 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneGerard strijdt voor rechten gehandicapten: 'Goede invalideparkeerplaats in Deurne is zeldzaam'

Gerard strijdt voor rechten gehandicapten: ‘Goede invalideparkeerplaats in Deurne is zeldzaam’

Al ruim tien jaar probeert Gerard Wolters uit Deurne er voor te zorgen dat de voorzieningen voor gehandicapten in zijn dorp worden verbeterd. Dat hij nog een lange weg te gaan heeft blijkt wel uit de twee invalideparkeerplaatsen bij de Wolfsberg die volgens hem eerst wel voldoende ruimte boden maar sinds enige tijd in grootte zijn gehalveerd om plaats te maken voor twee gewone parkeerplaatsen.

Voor Wolters is het een raadsel waarom de plaatsen voor gehandicapten ineens kleiner zijn geworden: “Ik kan er echt met mijn pet niet bij. Natuurlijk zal er wel ruimtegebrek zijn maar nu heb je slechts twee gewone parkeerplaatsen erbij maar kunnen mensen met een rolstoel eigenlijk niet meer fatsoenlijk in en uit stappen op die plek.”

Voldoende ruimte
Hij legt uit dat veel mensen niet in de gaten hebben hoe belangrijk voldoende ruimte rondom de auto is voor mensen met een handicap. “Zelfs als je een rolstoel hebt die je van de zijkant uit het voertuig kunt halen en uit kunt klappen, kun je nu eigenlijk niet meer vooruit bij de Wolfsberg want dan sta je meteen op de rijbaan”, vertelt Gerard Wolters.

Drie meter
Voor hem persoonlijk ligt de situatie nog wat ingewikkelder, legt hij uit: “Ik heb een bus waar ik aan de achterkant met behulp van een lift met de rolstoel in en uit de auto kan komen. Om dat te kunnen doen heb je wel drie meter ruimte nodig achter de bus zodat de lift naar beneden kan komen en je genoeg speling hebt om er met je rolstoel op te rijden. Daar komt nog bij dat veel andere weggebruikers geen rekening houden met de afstand en hun auto er te dicht opzetten terwijl er toch duidelijk achter op de bus het verzoek staat om drie meter afstand te houden.”

Allemaal te krap
Het probleem ondervindt Wolters overigens niet alleen bij de parkeerplaatsen aan de Wolfsberg maar in heel Deurne: “De invalideparkeerplaatsen zijn eigenlijk allemaal te krap bemeten en dat geeft voor mensen met een handicap dagelijks veel problemen. De enige invalideplek die wel groot genoeg is, ligt naast Apotheek In ’t Groen in de Kerkstraat.”

Beperking
Het gaat Gerard Wolters ook niet alleen om de afmetingen van de invalideparkeerplaatsen in Deurne. Al vanaf 2010 is hij bezig om de gemeente er op te attenderen waar het beter kan als het gaat om voorzieningen voor gehandicapten. “Het maakt niet uit wat iemands handicap is. Twee miljoen Nederlanders hebben een beperking, ze zijn bijvoorbeeld slechtziend, blind of doof, hebben een lichamelijke of verstandelijke beperking of psychische problemen. Ook al die mensen moeten mee kunnen doen in de samenleving. Het moet voor iedereen veilig zijn buiten maar ook binnen in openbare gebouwen en bijvoorbeeld winkels. Maar het gaat ook mensen op leeftijd die met een stok of rollator gaan wandelen, winkelen of terrasje pikken. Zelfs een openbaar toilet voor mensen wiens blaas niet meer zo goed werkt, het hoort er allemaal bij”, legt Gerard uit.

VN-verdrag
Het liefst zou hij zien dat de gemeente Deurne zich ook conformeert aan het VN-verdrag Handicap waarin staat wat moet gebeuren om de positie van mensen met een beperking te verbeteren. Dat geldt op alle terreinen die voor hen, net als voor ieder ander belangrijk zijn zoals werk, onderwijs, vervoer, cultuur, sport en andere vrijetijdsbesteding.

Lokale Inclusie Agenda
Het VN-verdrag Artikel 22 bestaat als sinds 2006 en is in Nederland vanaf 2016 van kracht. Gemeenten zijn sindsdien verplicht om een Lokale Inclusie Agenda op te stellen. Maar dat kan in Deurne volgens Wolters nog wel wat beter. “Als onze gemeente zich echt aan dat verdrag voor de rechten van de mens zou gaan houden, wordt er bij veel meer zaken gekeken naar alle factoren die zorgen dat er ook rekening wordt gehouden met mensen die een handicap hebben. Dan wordt Deurne pas echt inclusief en echt voor iedereen. Een architect houdt dan bijvoorbeeld vooraf al meteen rekening met bepaalde voorwaarden in de plannen en ontwerpen voor een gebouw of infrastructuur.”

Goede hoop
Aan al die extra zaken waar dan rekening mee gehouden moet worden, hangt wel een prijskaartje beseft Gerard Wolters: “Dat snap ik helemaal. Het is ook niet iets dat je van de ene op de andere dag voor elkaar kunt krijgen, dat is een proces. Maar kijk naar de gemeente Someren die zich sinds een aantal jaren wel houdt aan het VN-verdrag en daar zie je ook de positieve gevolgen ervan. In Deurne gaat het ook steeds beter; ik heb binnenkort een gesprek met wethouder Willy van den Berg over dit onderwerp en ik heb goede hoop dat ik hem kan laten inzien wat de noodzaak is van een Inclusief Deurne.”

Foto: Facebook Gerard Wolters

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen