5.4 C
Deurne
vrijdag 22 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurnePolitie waarschuwt voor TikTok challenge met gel-blasters: ‘Kan fataal aflopen en is...

Politie waarschuwt voor TikTok challenge met gel-blasters: ‘Kan fataal aflopen en is strafbaar’

De politie waarschuwt jongeren voor een nieuwe TikTok challenge met gel-blasters. Op meerdere plekken in Nederland is de politie afgelopen weken al uit moeten rukken omdat er meldingen over vuurwapens of schietincidenten binnenkwamen.

Ook wijkagent Luc Dirckx uit Deurne wijst via Instagram-account op de gevaren van de nieuwe rage: “Doe niet mee aan deze challenge. Het is geen spel meer, maar een strafbaar feit en jij loopt risico als we denken dat jouw gel-blaster een echt wapen is.”

TikTok
Bij de challenge op het sociale media-platform TikTok worden deelnemers uitgedaagd om met een gel-blaster tientallen tot honderden gelballetjes op mensen af te schieten. Dit wordt dan gefilmd en die videobeelden worden daarna op TikTok geplaatst.

Blijvend letsel
Een gel-blaster is een soort paintbal-pistool. Het wapen dat soms niet van echt is te onderscheiden kan onder hoge druk waterballetjes wegschieten. Een schot komt zo hard aan, dat als een persoon wordt geraakt er een brandende en pijnlijke plek kan ontstaan. Schiet je er iemand per ongeluk mee in zijn oog, dan kan deze persoon blijvend letsel oplopen.

Schietincident
De politie heeft afgelopen tijd al meldingen gekregen in Utrecht, Rotterdam en Capelle aan den IJssel meldingen van een schietincident. In die laatste plaats raakte een man lichtgewond nadat hij met een gel-pistool werd beschoten. In Utrecht hebben agenten een bekeuring gegeven aan een persoon die met een gel-blaster uit een rijdend voertuig hing en op niets vermoedende vrouwen schoot.

Grote gevaar
Het grote gevaar zit hem in het uiterlijk van de gel-blasters maar ook in de omstandigheden. “Soms zie je het aan de situatie. Een vader die in een park met zijn zoontje plezier maakt met een gel-blaster zal niet snel leiden tot een telefoontje naar de politie. Twee jongens met een hoodie over hun hoofd die in het donker over straat lopen met een geweer in hun handen zullen wél tot telefoontjes leiden”, zegt de politie.

AR-15 of Glock
“Van een afstand kun je aan de gel blasters weinig zien. Sommigen zijn kleurrijk en hebben hooguit een beetje de vorm van een vuurwapen. Vaak zit bovenop een grote bol waarin de gelballetjes zitten. Maar we zien ook gel-blasters die sprekend lijken op een automatisch vuurwapen zoals de AR-15 of een Glock pistool. Daaraan kun je dus niet van een afstand zien of het een echte is, of een nepwapen”, legt de politie uit.

Waarschuwingsschoten
Omdat agenten dus niet altijd direct kunnen vaststellen dat het om speelgoedwapens gaat, rukken agenten bij dit soort meldingen uit met kogelwerende vesten. De persoon die het wapen bij zich draagt kan onder schot worden genomen middels een zogenoemde BTGV-procedure (Benaderingstechniek Gevaarlijke Verdachten). “Zo’n TikTok challenge kan dan bij het niet opvolgen van aanwijzingen aflopen in een drama. In Rotterdam werd er bij twee soortgelijke meldingen een waarschuwingsschot gelost”, meldt de politie.

Speelgoed
Een gel-blaster wordt gezien als speelgoed, als het voldoet aan de Europese speelgoedrichtlijn. Het moet zijn bestemd om door kinderen jonger dan 14 jaar bij het spelen te worden gebruikt. Kinderen jonger dan 14 jaar mogen hier dus gewoon mee spelen op straat. Ander gebruik van dit speelgoed, dus ermee dreigen of mensen beschieten zoals in de TikTok challenge, maakt het een verboden wapen volgens de Wet wapens en munitie. Ook is gebruik van gel-blasters op openbaar terrein voor personen van 14 jaar en ouder verboden.

Vorm en afmeting
Een gel blaster die niet voldoet aan de Europese Speelgoed richtlijn en die qua vorm en afmeting precies lijkt op een echt vuurwapen, is sowieso een verboden wapen van de Wet wapens en munitie. De kleur van de gel blaster is niet belangrijk; voor de wet telt alleen de vorm en de afmeting.

Twijfel
Als mensen twijfelen of er echt een schietincident plaatsvindt of dat het gaat om spelende kinderen, wordt aangeraden om altijd contact op te nemen met de politie. “Ons advies is: houd afstand en bel bij twijfel de politie. Heb je alleen een vraag of lijkt een situatie niet dreigend, bel dan 0900-8844. Lijkt een situatie dreigend, bel dan gerust 112.”

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen