Het gemeentebestuur van Helmond gaat uit voorzorg 37 omstreden Chinese beveiligingscamera’s vervangen. Ook in Deurne hangen camera’s in de openbare ruimte van de merken Hikvision en Dahua maar de gemeente laat weten geen reden te hebben om de camera’s in navolging van de gemeente Helmond ook te vervangen.
Uit een onderzoek van Follow the Money en een reportage van tv-programma Nieuwsuur bleek begin dit jaar dat de apparaten van deze merken mogelijk ook worden gebruikt bij spionage en dat de fabrikanten van de camera’s mensenrechten zouden schenden. Ook zouden ze mogelijk toegang kunnen geven tot netwerken met gevoelige informatie.
‘Camera’s zijn veilig’
De gemeente Deurne laat weten gebruik te maken van de Chinese camera’s van de merken Dahua en Hikvision op diverse plekken voor de veiligheid van de inwoners en medewerkers maar ziet op dit moment geen aanleiding om hiermee te stoppen: “De camera’s hangen op diverse locaties (gemeentehuis, parkeergarage, Harmoniestraat 5) en zijn aangesloten op een intern netwerk welk goed beveiligd is. De camera’s zijn dus niet vanaf buitenaf te benaderen. De camera’s zijn daarom veilig.”
Veiligheidsissues
Toch gaat de gemeente Helmond die 37 camera’s heeft hangen van het merk Dahua, deze vervangen als voorzorgsmaatregel. “We willen het risico ten aanzien van mogelijke spionage en/of andere veiligheidsissues verminderen”, laat het stadsbestuur weten aan het ED.
Achterdeurtje
De Deurnese fractie van het CDA heeft in februari ook vragen gesteld over hoeveel er van de omstreden camera’s in Deurne hangen en hoe veilig deze camera’s nu eigenlijk zijn: “In de reactie die de woordvoerder van de gemeente gegeven heeft aan DMG is te lezen dat de camera’s veilig zijn omdat ze aangesloten zijn op een intern netwerk dat goed beveiligd is. In de publicatie van de NOS wordt een hoogleraar computerbeveiliging geciteerd: ‘Als er nu geen achterdeurtje in de software zit, wil dat niet zeggen dat hij er niet in gestopt kan worden’, zegt hij.” De hoogleraar gaf tegenover de NOS aan dat de fabrikant bijvoorbeeld met een software-update zo’n ‘backdoor’ kan toevoegen.
Mensenrechtenschendingen
Volgens internationale mensenrechtenorganisaties pleegt China misdaden tegen de menselijkheid in Xinjiang. Hikvision- en Dahua-apparatuur zou er worden ingezet om de bevolking te volgen, bijvoorbeeld in strafkampen en in moskeeën. Voor het CDA in Deurne was dit begin dit jaar, naast de mogelijkheid tot spionage aanleiding tot de vraag of de gemeente Deurne wel moet kiezen voor juist deze merken: “Is het niet wenselijker om apparatuur te gebruiken van bedrijven die geen grootschalige mensenrechtenschendingen faciliteren?”
In Helmond worden alle camera’s van de omstreden merken die hangen in openbare ruimtes alle 37 stuks volgend jaar in één keer vernieuwd.