Meerdere bedrijfseigenaren hebben in de afgelopen dagen bezwaargemaakt tegen de plannen voor een ondernemersfonds, waaraan ze verplicht moeten bijdragen via een opslag op de onroerendezaakbelasting (OZB).
De brieven van ondernemers die niets zien in het initiatief stromen binnen bij de gemeente Deurne. Eerder liet het bestuur van de Zorgboog weten dat zij het ook niet zien zitten dat zij als non-profitorganisatie verplicht hieraan mee moeten betalen.
‘Niet op de hoogte’
In Deurne wordt door Ondernemend Deurne, Centrum Management Deurne, ZLTO De Peel en Parkmanagement Peelland gewerkt aan fonds voor en door ondernemers en maatschappelijke partijen. Dinsdag wordt hun voorstel door de gemeenteraad behandeld. Als die akkoord gaat met het plan, zal het fonds volgens de initiatiefnemers op 1 januari 2024 in werking treden.
Communicatie
Al zeker twintig ondernemers hebben in een brief hun ongenoegen geuit over de plannen voor het ondernemersfonds. Daarbij benadrukken velen van hen dat de communicatie over verplichte deelname niet toereikend is geweest. “Ik was tot voor kort totaal niet op de hoogte van de komst of de inhoud van dit verplichte ondernemersfonds en twijfel ook ten zeerste aan dit gesuggereerde brede draagvlak”, zegt één van de bezwaarmakers.
Ook andere bedrijfseigenaren melden dat de plannen hen hebben overvallen: “Als ondernemers zijn wij totaal niet betrokken geweest bij het tot stand komen van dit fonds, laat staan dat wij hebben mogen meepraten over de invulling hiervan.”
Looptijd
Wat de bezwaarmakers ook stoort, is de hoogte van de verplichte bijdrage aan het ondernemersfonds en de lange proefperiode van het project. “Het moet dus nog maar blijken of het een succes gaat worden, maar tegelijkertijd komt er in die 5 jaar wel 3.150.000 euro in deze pot terecht”, zegt één van de tegenstanders van het plan.
Lager tarief
Volgens het voorstel is het de bedoeling om de financiering te realiseren door een verhoging van het OZB-tarief met 80 euro per 100.000 euro WOZ-waarde in te stellen voor alle niet-woningen in gemeente Deurne. Dit geldt dus niet alleen voor winkels en bedrijven, maar ook voor bedrijfsgebouwen in het agrarische buitengebied en panden van non-profitorganisaties. “Waarom wordt er niet, net als in Laarbeek en Helmond, ingezet op een lager tarief om zo te kunnen groeien naar een breed draagvlak?”, vraagt een bezwaarmaker zich af.
Lees ook:
- Zorgboog ziet bijdragen van non-profitorganisaties aan ondernemersfonds in Deurne niet zitten
- Plannen voor lokaal ondernemersfonds in najaar naar gemeenteraad
- Gezamenlijk fonds moet Deurnese ondernemers toekomstbestendig maken
Foto: gemeente Deurne