De oude bus ‘Blikkie’ van Bibliotheek Helmond-Peel was al een tijd toe aan vervanging. Daarom werd een crowdfundingsactie opgezet om geld in te zamelen voor de aanschaf van een nieuw voertuig. Dat bleek een groot succes en ondertussen is de nieuwe voorleesbus al aangeschaft.
Voorheen reed de bibliotheek rond met een oude Citroën HY om lezen onder kinderen in Deune, Helmond, Asten en Someren te bevorderen. De bus had zijn naam ‘Blikkie’ ook te danken aan het blikkerige uiterlijk van carrosserie van de oldtimer.
Fiat
De opvolger van de vorige bus is niet het nieuwe model van de Citroën geworden, maar een elektrische Fiat Ducato. “Binnenkort wordt deze omgebouwd en voorzien van het vertrouwde ‘oude Blikkie-jasje’. Dit jaar zullen de straten al worden opgefleurd door ‘Blikkie 2.0’, waar kinderen opnieuw kunnen genieten van hun favoriete verhalen”, meldt de bibliotheek.
“We zijn ontzettend dankbaar voor de steun die we hebben ontvangen van zoveel gulle gevers”, zegt directeur-bestuurder Robin Verleisdonk van Bibliotheek Helmond-Peel. “Alle bijdragen maken het mogelijk voor ‘Blikkie’ om kinderen blijvend te inspireren en te betoveren met de kracht van verhalen. Samen maken we een verschil in de levens van deze kinderen, en daar zijn we enorm trots op.”
Taalontwikkeling
‘Blikkie’ is volgens de bibliotheekmedewerkers niet zomaar een voorleesbus: “Het is een baken van leesplezier en educatie voor kinderen in onze regio. Met zijn kleurrijke verschijning en boeiende verhalen draagt ‘Blikkie’ bij aan de taalontwikkeling van kinderen, helpt hen nieuwe woorden te leren en stimuleert hun fantasie. Het is een vertrouwd begrip geworden in onze gemeenschap, een plek waar kinderen samenkomen en zich laten betoveren door de magie van verhalen.”
Wiljo is één van de vrijwillige chauffeurs die binnenkort in de nieuwe bus mag rondrijden. Dat zal wel even wennen zijn voor hem, want hij was eigenlijk wel een beetje gewend geraakt aan het rondrijden in een oldtimer zoals de oude ‘Blikkie’: “Het waren spannende ritjes, laat ik het zo zeggen. Het speelt toch in je achterhoofd; het is een oldtimer, hij is niet echt snel. En hij kan er zomaar mee stoppen.” Het werd uiteindelijk te gevaarlijk om met de oude bus door te rijden. Gekscherend vertelt Wiljo dat de Citroën voor het optrekken van nul tot honderd ongeveer twee dagen nodig had.
Bijzonder ding
Hoewel de nieuwe bus een modern en elektrisch voertuig is, wordt het net als het oude exemplaar weer een bijzondere verschijning. “Het moet natuurlijk wel een bijzonder ding blijven”, legt chauffeur Wiljo uit. “Het is niet zomaar een gewone bus. Qua authenticiteit moet er wel iets inzitten. Toen kwamen we een retrokit tegen die we op een nieuwe bus kunnen monteren. Voor dat idee gaan we nu.”
Ook Hetty, die bekend staat als de mevrouw van ‘Blikkie’, is blij dat er een nieuwe bus is gekomen omdat ze het als een perfect middel ziet om de jeugd te bereiken: “Ik zie de ogen van kinderen stralen als ik aan het voorlezen ben. Kinderen kruipen in het verhaal. Andere momenten komen kinderen niet meer bij van het lachen.”
Het gebeurt volgens Hetty zelfs vaak dat het boek uit is, en dat het dan nog eens voorgelezen moet worden: “Ik denk vaak: ‘dit is de kracht van voorlezen’ en dat allemaal door die bus. Ik word zelfs soms herkend door kinderen. Dan zeggen ze: ‘dat is mevrouw ‘Blikkie’’. Ik ben heel trots op die bijnaam.”
Foto’s: Bibliotheek Helmond-Peel