15.8 C
Deurne
zondag 16 juni 2024
Home- DeurneAantal vuurwerkslachtoffers in regio dit jaar weer op zelfde niveau als voor...

Aantal vuurwerkslachtoffers in regio dit jaar weer op zelfde niveau als voor coronaperiode

Het aantal vuurwerkslachtoffers in de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost dat bij afgelopen jaarwisseling gewond raakte, ligt weer op precies hetzelfde niveau als voor de coronaperiode. De twee tussenliggende jaren lag het aantal tot vier keer lager dan in 2019-2020 en 2022-2023. Dit blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL, in samenwerking met de NVSHA, InEen en NVT.

Van de twaalf vuurwerkslachtoffers die dit jaar in de regio Brabant-Zuidoost behandeld werden op de Spoedeisende Hulp (SEH) of huisartsenposten (HAP), waren er vijf in de leeftijd van 12 tot 15 jaar. Vorig jaar vielen er in onze regio in totaal vijf slachtoffers door vuurwerk en tijdens de jaarwisseling van 2020-2021 slechts drie. Het jaar daarvoor toen er geen vuurwerkverbod was, lag het aantal slachtoffers net als dit jaar op twaalf.

Stijging
In totaal waren er deze jaarwisseling in Nederland 1.253 vuurwerkslachtoffers. Hiervan zijn er 389 behandeld op de Spoedeisende Hulp en 864 op de huisartsenposten. Landelijk is er een stijging te zien van 62 procent van het aantal slachtoffers ten opzichte van vorig jaar toen er een landelijk vuurwerkverbod gold vanwege corona.

Veel jonge slachtoffers
Uit de cijfers blijkt dat veel jonge kinderen gewond raken. Van de vuurwerkslachtoffers was dit jaar 40 procent tussen de 10 en 19 jaar oud en 18 procent jonger dan 12 jaar. Hele jonge kinderen hebben vaak letsel doordat zij in een onbewaakt ogenblik naar het vuurwerk grijpen dat door ouders wordt vastgehouden. Naast jonge kinderen zijn vooral jongens van 12 tot en met 15 jaar en mannen van 20 tot en met 29 jaar slachtoffer van vuurwerk.

Omstanders
Letsel bij 12- tot en met 15-jarigen werd vooral veroorzaakt door knalvuurwerk en vuurpijlen (38 procent) en letsels bij 20- tot en met 29-jarigen ontstonden vooral door zwaar illegaal vuurwerk (23 procent) en legaal consumentenvuurwerk (21 procent). In totaal is 46 procent als omstander slachtoffer geworden van vuurwerk. Dit aandeel is lager dan tijdens de jaarwisseling 2019-2020 dat toen op 51 procent uitkwam.

Alcoholgebruik
In het onderzoek is er dit jaar voor het eerst ook gekeken naar wat de invloed is van alcohol bij vuurwerkongelukken. Overmatig alcoholgebruik blijkt bij bijna één op de vijf vuurwerkslachtoffers van 16 jaar of ouder een rol te hebben gespeeld. Verder bleek dat de weersomstandigheden tijdens de jaarwisseling invloed hadden op het ontstaan van letsel. De harde wind zorgde ervoor dat vuurwerk dat werd afgestoken plotseling van richting veranderde en vooral omstanders waren hier de dupe van.

Medische kosten
De meest voorkomende letsels bij vuurwerkslachtoffers, waren net als voorgaande jaren brandwonden (42 procent) en oogletsels (25 procent). Slechts 9 procent van alle slachtoffers droeg een vuurwerkbril. Ook veroorzaakten vuurwerkongevallen een tiental amputaties van een of meerdere vingers. Een eerste indicatie van de medische kosten en verzuimkosten, die gerelateerd zijn aan de behandeling van vuurwerkslachtoffers die deze jaarwisseling de Spoedeisende Hulp bezochten, wordt geschat op 3,9 miljoen euro. Vorig jaar kwam dat bedrag uit op bijna 2,6 miljoen euro.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen