11.1 C
Deurne
vrijdag 22 september 2023
Home- LiesselAgrifoodpluim voor Maatschap Keijzers Liessel; bedrijf waar natuur en bodem centraal staan

Agrifoodpluim voor Maatschap Keijzers Liessel; bedrijf waar natuur en bodem centraal staan

Maatschap Keijzers in Liessel krijgt van de provincie Noord-Brabant een Agrifoodpluim, omdat ze werken aan de overgang van een gangbare melkgeitenhouderij naar een bedrijfsvorm die natuur en bodem centraal stelt.

Lea en Jos Keijzers runnen al bijna dertig jaar een melkgeitenbedrijf in Liessel. Maar de laatste jaren is de natuur leidend in hun bedrijfsvoering. “Onze omslag is ingezet na de ruiming in 2010”, zegt Lea Keijzers.

Laagste prijs
Haar man Jos legt uit dat ze niet meer proberen na te streven voor de laagste prijs te willen leveren: “We zijn gestopt met zoveel mogelijk produceren tegen een zo laag mogelijke kostprijs. Rentmeesterschap is voor ons heel belangrijk. De grond die wij straks doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen, moet er beter aan toe zijn dan toen wij hier begonnen. De grond willen we niet uitputten, maar verrijken.” Ook van de extra stal die ze mochten bouwen, hebben ze afgezien.

Insecten en bloemen
Op het bedrijf van de maatschap Keijzers is duidelijk te zien waar agrarisch natuurbeheer toe leidt. Studenten die hier onderzoek deden, waren zeer enthousiast over wat zij aantroffen: van een torenvalk, groenlingen en zwartkoppen tot een grote diversiteit aan insecten en bloemen. Er zijn 9 meter brede randen om het perceel, met een totale lengte van 1400 meter, die vol staan met verschillende soorten kruiden en grassen.

Bijenvriendelijk
Daarnaast is er een halve hectare aan bijenvriendelijke stroken die goed zijn voor flora en fauna en zijn er rijen walnotenbomen aangeplant in combinatie met akkerbouw, zogenoemde ‘agroforestry’. Ook is net een gloednieuwe oeverzwaluw- en ijsvogelwand aangelegd én een natuurvriendelijke oever.

‘Prachtig voorbeeld’
Elies Lemkes-Straver, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant is blij met de ontwikkelingen in Liessel; “Maatschap Keijzers is een prachtig voorbeeld van een bedrijf dat zorgvuldig omgaat met zijn omgeving, goed nadenkt over wat ze achterlaten en door nu te investeren in bodemvriendelijke gewassen, opbrengsten in de toekomst mogelijk maakt voor zichzelf of anderen. Wat ons betreft méér dan voldoende reden om de aanpak van Jos en Lea Keijzers te belonen met een Agrifoodpluim.”

Walnotenbomen
Op dit moment zijn de melkgeiten nog de belangrijkste inkomstenbron. De melk van de dieren wordt gebruikt voor halfharde geitenkaas van Amalthea. Maar Jos en Lea Keijzers weten al hoe ze straks hun boterham willen verdienen. Ze hebben de afgelopen jaren vierhonderd walnotenbomen op hun perceel geplant; het gaat om acht van de in totaal zeventien hectare. “Walnotenbomen zijn goed voor de biodiversiteit, want de wortels voegen organische stof toe aan de bodem, en voor vogels en insecten is het er heerlijk toeven”, legt Jos uit. “Maar minstens zo belangrijk is dat de walnoot een uitstekende vleesvervanger is én ze zijn goed voor de menselijke hersenen.”

Boekweit en lupine
Lea en Jos Keijzers uit Liessel zijn voortdurend op zoek naar nieuwe alternatieve gewassen. Zo onderzoeken ze de mogelijkheid om rode bieten te gaan verbouwen en experimenteren ze met het rustgewas boekweit en de lupine als vervanger van soja, dat uit tropische landen moet worden geïmporteerd. Maatschap Keijzers maakt deel uit van Lupeel, een netwerk van zeven telers die lupine telen en vermarkten voor menselijke consumptie. Dit doen ze in samenwerking met Innovatiehuis de Peel.

Foto: provincie Noord-Brabant

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen