16.2 C
Deurne
zaterdag 18 mei 2024
Home- ZeilbergBasisschool Zeilberg in de race voor verkeersplein op speelplaats

Basisschool Zeilberg in de race voor verkeersplein op speelplaats

De leerlingen en leraren van Basisschool Zeilberg willen graag een verkeersplein op hun speelplaats. Daarom doen ze net als ruim 300 andere scholen in Nederland mee aan de actie ‘Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein’. Daarbij hopen de kinderen en leerkrachten dat er zoveel mogelijk mensen hun stem uitbrengen op de Zeilbergse school.

Om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen, moeten kinderen meters maken. Uit een recent onderzoek van de ANWB blijkt dat ongeveer 50 procent van de leraren en weggebruikers de indruk hebben dat kinderen minder veilig door het verkeer bewegen als gevolg van afgenomen fietsvaardigheden en gebrek aan verkeersinzicht.

Gevaren
Kinderen zouden steeds minder fietsen en zo te weinig praktijkervaring opdoen. Leerlingen die deze beleving wel actief meemaken, blijken zich eerder bewust te zijn van de gevaren in het verkeer en kunnen dus ook sneller zelfstandig naar school.

Een ANWB Verkeersplein helpt bij de bewustwording omdat ze hierop dagelijks kunnen oefenen met verschillende verkeerssituaties, waaronder oversteekoefeningen, het nemen van scherpe bochten, inhalen van andere verkeersdeelnemers en het nemen van een rotonde. Daarnaast leren kinderen de betekenis van verkeersborden.

Lesprogramma
Ook ontvangen de winnende scholen het ANWB Verkeersplein lesprogramma, een verkeerslicht en een ANWB fietsje. Het verkeersplein wordt in één dag aangelegd met thermoplast en heeft een afmeting van 15 bij 15 meter.

Tot uiterlijk 31 mei kan er worden gestemd op de scholen die net als Basisschool Zeilberg zijn genomineerd. In elke provincie wordt er door de ANWB één verkeersplein geschonken. In de stemperiode is het aan de genomineerde scholen om zelf zoveel mogelijk stemmen te werven. Alle scholen hebben hiervoor een tool-kit met diverse communicatiematerialen gekregen.

Motivering
Na de stemfase wordt per provincie een top 3 bepaald aan de hand van het aantal stemmen, maar er wordt ook gekeken naar de motivering die de school heeft gegeven over waarom zij een verkeersplein goed kunnen gebruiken. Daarnaast wordt het behaalde aantal stemmen per school naar rato verdeeld over het aantal leerlingen. Een kleine school maakt op die manier evenveel kans op het winnen van een verkeersplein als een grote school.

De top 3 van elke provincie wordt voorgelegd aan de Adviescommissie van het ANWB Fonds die bepaalt welke scholen uiteindelijk een verkeersplein winnen. De uitslag wordt bekendgemaakt op 24 juni. Stemmen op Basisschool Zeilberg kan via deze link.

Foto: ANWB

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen