12.5 C
Deurne
donderdag 23 mei 2024
Home- VlierdenVlierdense Cobi van Baars grijpt naast Libris Literatuur Prijs met roman ‘De...

Vlierdense Cobi van Baars grijpt naast Libris Literatuur Prijs met roman ‘De Onbedoelden’

Ze stond met haar roman ‘De Onbedoelden’ op de shortlist met nog vijf andere genomineerden, maar de in Vlierden geboren Cobi van Baars greep maandagavond net naast de Libris Literatuur Prijs van dit jaar. In het tv-programma Nieuwsuur werd ‘Ik kom hier nog op terug’ van Rob van Essen gekozen tot beste Nederlandstalige roman van 2024.

Het is de tweede keer dat Van Essen de prijs wint; in 2019 won hij ook met zijn boek ‘De goede zoon’. Naast de literatuurprijs krijgt de winnaar ook een geldbedrag van 50.000 euro. De zes genomineerden, waaronder Van Baars, kregen eerder al elk een bedrag van 2.500 euro.

Lovende recensies
Het boek van Cobi van Baars, die tegenwoordig in Cuijk woont, werd dit afgelopen maanden met juichende recensies ontvangen: ‘Een indrukwekkend en ontroerend boek’, schreef De Volkskrant, die haar vier sterren toebedeelde. Ook dagblad Trouw was lovend over het boek: ‘Van Baars schrijft meeslepend. Wat een verhaal! Wat een vertelkracht!’, oordeelde schrijver en recensent Stefan Brijs. De NRC omschrijft de roman als ‘rijk en buitengewoon boeiend’.

In het boek van Van Baars wordt beschreven hoe een vrouw na bevalling van een tweeling haar twee dochters moet afstaan van haar ouders omdat ze ongetrouwd is. De meisjes worden zonder medeweten van hun moeder van elkaar gescheiden en weten ook niet van elkaars bestaan af. Als dit geheim jaren later aan het licht komt, begint hun zoektocht naar elkaar en naar een gemist verleden.

Lesmateriaal
Van ‘De Onbedoelden’ is voor scholen ook lesmateriaal beschikbaar dat bedoeld is om leerlingen aan te zetten tot denken en praten over boeken zodat ze er een onderbouwde mening over kunnen vormen. De les gaat over taal, het verhaal en over wat een boek teweegbrengt. De les van 20 minuten bestaat uit 12 fotoslides met interactieve quizzen, tekst en een video. Het lesmateriaal vind je op lessonup.com

Ook is er een podcast gemaakt over de roman van Cobi van Baars, waarin ze wordt geïnterviewd en het boek wordt besproken door presentatrices Anna en Lotte. Zij bespreken ‘De Onbedoelden’ in vertelvorm, waardoor je het verhaal als lezer steeds meer bij elkaar puzzelt. Ook praten ze over hoe ze het zelf zouden vinden om er op je 21ste achter te komen dat je een tweelingzus hebt en leggen ze uit met welk personage ze zich het meest identificeren.

Daarna schuift Cobi van Baars aan en vertelt wat haar in het verhaal heeft getriggerd om ‘De Onbedoelden’ te schrijven, hoe ze de losse brokken informatie tot één verhaal heeft gelijmd en over het schrijfproces dat in grote mate intuïtief is geweest. De podcast kun je onder meer beluisteren via spotify.com.

Lees ook:

Foto: Atlas Contact

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen