11.6 C
Deurne
vrijdag 24 mei 2024
Home- DeurneBijzondere kleine gemeenschap met vijf tiny houses bij Rijtven Deurne als antwoord...

Bijzondere kleine gemeenschap met vijf tiny houses bij Rijtven Deurne als antwoord op personeelstekorten

Vijf tiny houses komen er te staan op het terrein van Het Rijtven van ORO in Deurne. Hiermee wordt een bijzondere kleine gemeenschap gevormd waarbij verbinding en het omkijken naar elkaar centraal staan. ORO gaat hiermee samen met het project Butterfly Effect een alternatieve invulling geven aan de toenemende personeelstekorten in de zorg.

Twee tiny houses zijn bestemd voor mensen die graag in de groene omgeving van Het Rijtven willen wonen én die vrijwilligerswerk willen doen voor en met de bewoners. De overige drie huizen zijn bedoeld voor cliënten van ORO.

Personeelstekort
Stijn van Kreij, oprichter van Butterfly Effect, werkte jarenlang in de zorg en bedacht het plan voor de plaatsing van tiny houses op het terrein van een zorgorganisatie: “De samenleving vergrijst, het personeelstekort in de zorg groeit. Ik zie aan de andere kant ook dat de samenleving verandert. Veel mensen willen betrokken zijn bij de zorg.”

Zorgzame gemeenschappen
Vanuit dat gegeven is Van Kreij gestart met het plaatsen van tiny houses op verschillende plekken in Nederland. “Ik ben er ook van overtuigd dat mensen graag voor elkaar willen zorgen en dat we op weg gaan naar meer zorgzame gemeenschappen. Het probleem is eigenlijk dat we dat maar heel moeilijk georganiseerd krijgen. Dat moet anders kunnen”, vertelt Van Kreij.

Enthousiast
Toen bestuurder Jan Roelofs van ORO over het plan van de tiny houses hoorde, was hij meteen enthousiast over hoe dit initiatief de zorg kan verbeteren. “Deze vorm in het midden van een omgeving waar zorg en ondersteuning verleend wordt aan extra kwetsbare mensen met een verstandelijke beperking, is daar een aanzet tot. Een aanzet die je op verschillende andere manieren, in andere wijken en in andere gebouwen zou kunnen doortrekken.” Want ook voor het Doe-lab, de creatieve broedplaats van ORO, liggen er volgens Roelofs mooie kansen in verschillende toepassingen met de komst van de tiny houses.

Mooie samenwerking
“Zeker in deze tijd, waarin we ons als organisatie buigen over het vraagstuk van toenemende personeelstekorten, zien we hier perspectief in. We willen dit vanuit kansen en mogelijkheden benaderen. Hoe kunnen we het anders doen? Dat bood de aanleiding voor een mooie samenwerking,” zegt Jan Roelofs van ORO.

Omkijken naar elkaar
Aan de rand van Het Rijtven, tegen de woonwijk Rijtse Vennen aan, verrijst komende maanden een bijzondere kleine gemeenschap waarin omkijken naar elkaar heel gewoon gevonden wordt. “Sterker nog, iets doen voor een ander staat centraal bij dit concept. Het is de bedoeling dat de nieuwe bewoners van de vijf tiny houses op 1 januari 2023 hun intrek nemen. Om in één van deze vijf huisjes te kunnen wonen, wordt van je verwacht dat je iets terugdoet voor de bewoners van Het Rijtven’, geeft ORO aan.

Win-winsituatie
Er is ruimte voor drie cliënten van ORO en twee vrijwilligers, de zogenaamde Butterfly-verbinders. Op deze manier krijgen de bewoners extra aandacht en tijd. “Er wordt gekeken naar waar de cliënten en verbinders goed in zijn, wat ze leuk vinden en wat ze willen bijdragen aan het leven van de ander. Op deze manier stimuleren we het onderling tot stand komen van sociale contacten en wordt zowel het eigen netwerk van de cliënt als het leven van de bewoners verrijkt. Een win-winsituatie”, legt de organisatie uit.

Verbinders
Komende tijd wordt op het terrein al gestart met de voorbereidingen voor de bouw en wordt begonnen met de werving van de vrijwilligers en cliënten. “De verbinders worden ambassadeurs van dit project”, zegt Stijn van Kreij. “We zoeken mensen die zich graag willen verbinden met anderen en iets willen toevoegen aan het leven van mensen op Het Rijtven. Welke verbinding kan ik hier leggen, hoe kan ik mezelf als vrijwilliger dienstbaar maken aan deze gemeenschap? Die vraag staat centraal.”

De werving voor de locatie in Deurne start in oktober en de verwachting van ORO is dat de plekken snel bezet zullen zijn. “Maar niet getreurd. Wanneer het concept succesvol is, zijn er samen met ORO en met woonlocaties in heel de Peelregio, genoeg mogelijkheden te bedenken. Wie weet wat de toekomst ons brengt”, zegt Van Kreij van Butterfly Effect.

Lees ook:

Vijf tiny houses op terrein ORO Rijtven voor vrijwilligers die andere bewoners helpen

Foto: Butterfly Effect

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen