19.6 C
Deurne
donderdag 20 juni 2024
Home- DeurneCarnaval in De Peel barst los; alle activiteiten op een rijtje

Carnaval in De Peel barst los; alle activiteiten op een rijtje

De verschillende carnavalsverenigingen in de gemeente Deurne zijn sinds de aankondigen van de versoepeling van de coronaregels druk bezig geweest om in allerijl toch nog verschillende activiteiten op poten te zetten.

Zonder grote evenementen als een optocht maar wel met verschillende vieringen, optredens en alternatieve tochten waarbij de bezoekers juist door de straten trekken en versierde huizen en tuinen gaan bekijken.

Peelstrekels
Bij de Peelstrekels wordt de carnaval dit jaar op bescheiden wijze gevierd met activiteiten op vrijdag 25 tot en met zondag 27 februari. Kommer en Kwijl, het Sleutelafhalen, de optocht op zondag, de Rozenmondèg en het Popverbranden op dinsdag gaan dit jaar niet door.

Vrijdagochtend 25 februari zal Prins Thijs I van de Peelstrekels die ook volgend jaar in functie blijft, twee basisscholen bezoeken. Een van de twee scholen is OBS De Bron in de Koolhof waaraan Prins Thijs als leerkracht werkt. ’s Avonds gaat de prins met zijn gevolg een aantal Deurnese cafés af. Op zaterdag zal hij met een klein gevolg het Rijtven bezoeken om daar het feest in De Biekorf te vieren. Zondagochtend is er om 10.30 uur de traditionele carnaval mis onder leiding van pastoor Paul Janssen in de Willibrorduskerk in Deurne. Na de mis gaat de prins en zijn gevolg het centrum van Deurne in en bezoekt daar verschillende horecagelegenheden.

Pottenbakkers
Carnaval 2022 in de Zeilberg begint op zaterdag 26 februari met het Carnavals Kienen in Den Draai. De Pottenbakkers gooien de deuren van hun residentie open om 13.00 en een uur later kan het kienen beginnen. Deelnemers maken ook kans op een speciale hoofdprijs aangeboden door Prins Stefan d’n Urste. Daarna is er zaterdag om 19.00 uur de Biercantus ’t Carnaval Vi(e)rus Feest in de Zeilberg. Op zondag 27 februari wordt er bij de Pottenbakkers van 14.00 tot 18.00 uur een kindermiddag gehouden met verkleedpartijen, feest, snoepzakken, confetti en serpentines. Carnavalsmaandag gaat de 57ste prins van de Pottenbakkers met zijn gevolg langs bij zieken in de Zeilberg om fruitmandjes aan te bieden. Daarna is er om 14.00 uur een Straatcarnaval, georganiseerd door de gezamenlijke horeca van de Zeilberg samen met de Pottenbakkers. Op dinsdag is er vanaf 14.00 uur bij Zaal de Zwaan het Boerenfist met de verkiezing van de Pummel van 2022.

Heikneuters
Bij de Heikneuters in de St. Jozefparochie beginnen ze op zaterdag 26 februari om 20.30 uur met een ouderwets Sjekskes Bal in ‘t Hofke van Marijke. Die avond zal ook de trekking van de €uroloterij plaatsvinden. Op zondag is er op dezelfde locatie voor de kinderen het Kneuterkesbal met aansluitend de vossenjacht, de middag begint om 15.00 uur.

Peelpluimen
De Peelpluimen in Helenaveen hebben er al een succesvolle Zittingsavond op zitten. Afgelopen zaterdag traden verschillende tonpraters op, lieten de dansmarietjes hun nieuwe dans zien en liet Steek Off! hun nieuwe nummer Gans vur goan horen. Op carnavalszaterdag beginnen de Peelpluimen om 14.00 uur met de sleuteloverdracht aan het Jeugdkwartet op de binnenplaats bij hun residentie In de Ouwe Peel. Prins Steven I en Prinses Sandy zullen aanwezig zijn samen met de Jeugd Raad van 11 die dan voor de eerste keer wordt voorgesteld. Ook zal zanger Bas een optreden geven.

Carnavalszondag start bij de Peelpluimen om 09.00 uur met de carnaval mis. Om 13.00 uur zullen het Jeugdkwartet, de dansmarietjes en de Jeugdraad beginnen aan hun rit door Helenaveen en worden mensen gevraagd om langs de weg te gaan staan om ze welkom te heten. Na afloop van de optocht zal de Jeugdreceptie beginnen, hier heeft iedereen de mogelijkheid om Jeugdprins Falk en Jeugdprinses Fleur, Jeugdadjudanten Mart en Lise te komen feliciteren. Dit zal plaatsvinden op het terras van de Gouden Helm, de receptie begint om 15:11 uur. Maandag 28 februari zijn er diverse activiteiten georganiseerd door de Helenaveense horeca waar Prins Steven I samen met Prinses Sandy, het Jeugdkwartet, de Raad van 11 en de hofdames een bezoek aan zullen brengen. Op dinsdag sluiten de Peelpluimen de carnaval af om 19.30 uur in de Gouden Helm waar dan afscheid wordt genomen van het Jeugdkwartet 2022.

De Kei
In Liessel start de carnaval op vrijdagavond 25 februari met het rondbrengen van de prinsenfoto’s bij de Liesselse horeca. Prins Barry d’n Uurste van CS De Kei zal om 19.30 uur een bezoek brengen aan De Kastanje, om 20.30 uur is hij met zijn gevolg in ’t Lijssels Vertier, om 21.45 uur in De Hoofdzaak en om 23.15 uur in Café Ons Thuys. Carnavalszaterdag wordt groots uitgepakt met Vrienden van Liessel Live. De avond begint om 20.00 uur in De Kastanje en er staan optredens op het programma van Geen Stempel, Wai 3, Poertwa Showdance en Gerard van Kol.

Carnavalszondag in Liessel wordt er een alternatieve optocht gehouden. De Optocht KEI andersom waarbij inwoners op eigen gelegenheid door de straten van Liessel kunnen wandelen en de versierde huizen en tuinen kunnen bekijken. Op maandag is er onder voorbehoud een Rozen Mondig en de Mega coole kids party.

Ulewappers
De Ulewappers in Neerkant beginnen de carnaval op vrijdag 25 februari met het uitdelen van snoepzakken bij Basisschool Sint Willibrordus. Om 15.00 uur start de receptie van het jeugdcarnaval in Gemeenschapshuis de Moost. In de avond is er bij Four Lounge & Leisure een bezoek van de Ulewappers onder de naam ‘3 uurkes vurraf’. Zaterdag 26 februari worden in de middag de zieken- en geboortebezoeken gedaan en staan er een aantal verrassingsbezoeken op het programma. Om 16.00 uur is er in het Ulewappersrijk de sleuteloverdracht voor het jeugdcarnaval in Four Lounge & Leisure en ’s avonds is er Instuif Downside in Gemeenschapshuis de Moost en een carnavalsfeestavond in Four Lounge & Leisure in Neerkant.

Carnavalszondag worden om 12.11 uur de Carnavalsinhaalactiviteit 2.0 en de Vergelijkings(op)tocht gehouden in Four Lounge & Leisure. De prijsuitreiking vindt plaats om 19.11 uur en aansluitend is er een carnavalsavond met La Fiësta Mania & Echt Faut. Voor de kids is er in het Ulewappersrijk op maandag 28 februari ’s middags het Hummeltjesbal in Gemeenschapshuis de Moost en aansluitend de afsluiting van het jeugdcarnaval. Er wordt besloten met een carnavalsfeestavond in Four Lounge & Leisure in Neerkant.

Dorstvlegels
Bij de Dorstvlegels is de carnaval al een paar weken in volle gang met het spel ‘Vind de Vlegel’. Een traditie in Vlierden waarbij het de bedoeling is dat de Vlegel wordt gevonden en gekaapt om die vervolgens weer op een tactische plek maar wel volgens bepaalde regels ergens publiek tentoon te stellen. Vrijdag 25 februari om 19.00 uur wordt het carnavalsweekend in Vlierden officieel geopend met het hijsen van de Dorstvlegelvlag. Carnavalszaterdag is er om 20.00 uur de Vliercantus in ’t Huis met als thema ‘Back to the 70’s. Voor de kinderen wordt er op zondag 27 februari om 15.00 uur Kleintje Carnaval gehouden en maandag is de Dorstvlegels Op-tocht. Een alternatieve optocht waarbij net als in Liessel de inwoners door het dorp kunnen lopen om de versieringen op huizen en in tuinen te bewonderen. De tocht begint om 11.00 uur, de prijsuitreiking is om 15.00 uur in t’ Huis in Vlierden.

Hellevegers
Ook de Hellevegers zijn weer helemaal klaar voor de carnaval dit jaar. Ze starten op zaterdag 26 februari om 20.00 uur in Ontmoetingscentrum De Wik in Deurne met het Hellevègersbal en de prinsonthulling van de 43ste prins van de Hellevegers. Zondag 27 februari vieren de Hellevegers om 10.30 uur samen met De Peelstrekels en De Pottenbakkers de carnaval mis in de St. Willibrorduskerk op de Markt in Deurne. Daarna is er om 14.00 uur het kindercarnavalsbal.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen