20.5 C
Deurne
maandag 23 mei 2022
Home- DeurneCDA stelt vragen over gebruik omstreden Chinese camera’s door gemeente Deurne

CDA stelt vragen over gebruik omstreden Chinese camera’s door gemeente Deurne

De fractie van het CDA wil opheldering over het gebruik door de gemeente Deurne van de omstreden Chinese camera’s van de merken Hikvision en Dahua.

Een woordvoerder van de gemeente liet eerder aan DMG weten: “De gemeente Deurne maakt gebruik van de Chinese camera’s. Deze hangen op diverse locaties zoals bij het gemeentehuis, de parkeergarage en Harmoniestraat 5.” Op dat laatste adres heeft de gemeente een tijdelijke locatie in verband met de verbouwing van het gemeentehuis.

Achterdeurtje
Het CDA wil weten om hoeveel camera’s het precies gaat en vraagt zich af hoe veilig deze camera’s nu eigenlijk zijn: “In de reactie die de woordvoerder van de gemeente gegeven heeft aan DMG is te lezen dat de camera’s veilig zijn omdat ze aangesloten zijn op een intern netwerk dat goed beveiligd is. In de publicatie van de NOS wordt een hoogleraar computerbeveiliging geciteerd: ‘Als er nu geen achterdeurtje in de software zit, wil dat niet zeggen dat hij er niet in gestopt kan worden’, zegt hij.”

Risico
De hoogleraar geeft tegenover de NOS aan dat de fabrikant bijvoorbeeld met een software-update zo’n ‘backdoor’ kan toevoegen. Het CDA wil weten hoe het college het risico hiervan inschat en of er maatregelen zijn getroffen om dit risico te verkleinen of uit te sluiten.

Onderzoeken
Daarnaast vraagt de fractie van het Deurnese CDA zich af of de gemeente deze camera’s überhaupt wel moet gebruiken omdat de technologie van deze bedrijven volgens de onderzoeken van Follow the Money en de NOS ook worden gebruikt in de Chinese regio Xinjiang, waar de Oeigoerse bevolking wordt onderdrukt.

Strafkampen
Het CDA haalt hier ook de gebeurtenissen aan die afgelopen tijd veelvuldig in het nieuws waren. Volgens internationale mensenrechtenorganisaties pleegt China misdaden tegen de menselijkheid in Xinjiang. Hikvision- en Dahua-apparatuur zou er worden ingezet om de bevolking te volgen, bijvoorbeeld in strafkampen en in moskeeën.

Mensenrechtenschendingen
Voor het CDA is dit, naast de mogelijkheid tot spionage reden voor de vraag of de gemeente Deurne wel moet kiezen voor juist deze merken. “Is het niet wenselijker om apparatuur te gebruiken van bedrijven die geen grootschalige mensenrechtenschendingen faciliteren?” geeft de fractie aan in hun raadsvraag.

Lees ook:

Omstreden Chinese camera’s worden ook in Deurne gebruikt door gemeente

 

 

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen