7.3 C
Deurne
vrijdag 8 december 2023
Home- DeurneDaan (19) uit Deurne doet mee aan Provinciale Statenverkiezingen: ‘Tijd om samen...

Daan (19) uit Deurne doet mee aan Provinciale Statenverkiezingen: ‘Tijd om samen te komen tot oplossingen’

Inwoners van de provincie Noord-Brabant kunnen op woensdag 15 maart hun stem uitbrengen voor de Provinciale Statenverkiezingen en tegelijkertijd de waterschapsverkiezingen. Eén van de kandidaten op de kieslijst van de nieuwe politieke partij Alliantie is de uit Deurne afkomstige Daan van Amelsfoort. Hij gaat samen met 23 andere kandidaten in die partij de strijd aan bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten van Noord-Brabant.

DMG brengt je in aanloop naar de verkiezingen een aantal interviews met kandidaten uit de gemeente Deurne wiens namen voor het eerst te zien zijn op de kieslijsten. Daan van Amelsfoort uit Deurne is één van die nieuwe namen waarvan het bijbehorende vakje op 15 maart door de kiezer met het rode potlood kan worden ingekleurd.

Polariserend
Met zijn leeftijd van 19 jaar is Van Amelsfoort één van de jongste kandidaten bij deze verkiezingen. Hij is lid geworden van Alliantie omdat het volgens de jonge politicus een partij is waar op dit moment grote behoefte aan bestaat. “Je ziet dat het beleid van de gevestigde partijen steeds verder van de burger komt te staan en eerder polariserend werkt dan tot oplossingen komt. Dat willen wij bij Alliantie anders aanpakken door samen het gesprek aan te gaan”, zegt Daan van Amelsfoort.

Elitespel
Alliantie is een nieuwe politieke partij die mede is opgericht door Henriëtte van Hedel. De 42-jarige uit Boxtel treedt bij deze verkiezingen op als lijsttrekker voor de partij in Noord-Brabant. Net als parlementariër Pieter Omtzigt keerde ook zij het CDA de rug toe en wil ze met Alliantie een partij vormen die er voor en door burgers is die zich niet langer neerleggen bij verkeerde beslissingen. “Want de politiek is een soort van elitespel geworden waarbij de burgers wordt verteld wat er allemaal niet kan, maar zoals ook het motto van onze partij is: het kan wél”, zegt Van Hedel.

Belangrijke vraagstukken
Die ideeën en opvattingen zijn ook wat de Deurnese Daan van Amelsfoort aantrok in de nieuwe partij. “Ik had er al over gelezen in het nieuws en kort daarna heb ik de website en een pamflet van de partij gelezen en in eigenlijk alle standpunten kon ik me wel vinden. Belangrijke vraagstukken zoals het stikstofbeleid en de pensioenen; bij alle punten kon ik zeggen dat ik het er echt mee eens ben”, legt Van Amelsfoort uit.

Echte democratie
Alliantie vindt dat voor vertrouwen en maatschappelijke samenhang een echte democratie onmisbaar is. Daarbij moet volgens de partij de samenleving – alle burgers gezamenlijk – het laatste woord krijgen en niet de overheid. Bij het stikstofprobleem worden volgens Alliantie burgers en bedrijven vermalen door de bureaucratie, zonder dat de natuur erop vooruit gaat. “Ook de provincie kijkt daarbij weg, het is niet voor niets dat die boeren met tractoren niet alleen in Den Haag maar ook bij het Provinciehuis in Den Bosch staan”, zegt lijsttrekker Henriëtte van Hedel van Alliantie. De partij benadrukt verder dat de pensioenen geen financieel product moeten zijn, maar een ‘onderlinge verzekering waar we samen het risico én de winsten delen.’

‘Politiek dakloos’
Van Hedel legt uit dat veel burgers ‘politiek dakloos’ zijn geworden en zich niet meer herkennen in de partij die ze voorheen aanhingen: “Die hebben we bij Alliantie blij weten te maken met het vormen van een burgerlijke middenpartij. De PvdA’ers op onze lijst herkennen zich niet meer in hun partij door de fusie met GroenLinks, want de partij komt niet meer op voor de belangen van de arbeiders en bestaanszekerheid en koopkracht voor de praktisch geschoolden. De oud VVD’ers die nu Alliant zijn, ergeren zich aan de visieloosheid van Rutte, de asieldeal en het feit dat de partij niet meer opkomt voor het MKB. De D66’ers op de Alliantie-lijst zijn teleurgesteld in de bestuurscultuur die D66 nastreeft.”

Samen tot oplossingen komen
Volgens Daan overstijgen de huidige politieke onderwerpen het ‘links tegen rechts principe’. “Met het beleid van de zittende partijen komen we niet verder omdat de vraagstukken van vandaag veel breder zijn dan de standpunten van die politieke groeperingen alleen. Dat ouderwetse denken versterkt de polarisering. Ik zie dat zelf in mijn omgeving maar het kwam ook pijnlijk boven tafel in de documentaire-reeks van Zembla over de problemen in Deurne. Je ziet dat mensen bij meningsverschillen niet meer door één deur kunnen. Dat moeten wij als politici oplossen. En dat doe je niet door meteen vooroordelen te hebben over elkaar maar door twijfel te hebben, vragen te stellen en het gesprek met elkaar aan te gaan en van daaruit samen tot oplossingen te komen”, legt Van Amelsfoort uit.

Woningnood
Het is voor de Deurnenaar niet zijn eerste kennismaking met de politiek. “Ik ben in Deurne ook burgercommissielid bij de Onafhankelijke Groep Deurne (OGD) maar wil tegelijkertijd bij Alliantie meehelpen met de campagne. Zo assisteer ik bijvoorbeeld bij de publiciteit via social media.” Nadat Van Amelsfoort zijn middelbare schoolopleiding aan het Peelland College in Deurne had afgerond, is hij gestart met de studie Ruimtelijke Ontwikkeling aan de Avans Hogeschool in Tilburg. Met de kennis die hij daarbij opdoet, hoopt hij ook in zijn politieke carrière iets te kunnen doen: “De woningnood is nog steeds een ‘hot issue’, ik zou daar graag oplossingen voor bedenken en adviezen geven. Vooral wat betreft de ontwikkeling van voldoende betaalbare woningen.”

Voor iedereen
Lijstrekker Van Hedel van Alliantie ziet in jonge kandidaten als Daan een grote meerwaarde voor haar partij: “Hij studeert Ruimtelijke Ontwikkeling en dat is iets waar juist de provincie de regie in heeft. Waar wordt gebouwd? Waar komen plekken voor recreatie? Vraagstukken waarbij we ook de input en kennis van jeugdige mensen heel goed kunnen gebruiken. Want Alliantie is een partij voor iedereen: van jong tot oud, voor stadsbewoners, dorpsbewoners en plattelandsbewoners. Daar waar de zittende partijen niet verenigend kunnen zijn, denken wij een frisse tegenmacht te kunnen vormen die ervoor zorgt dat de kiezer weer vertrouwen krijgt in de politiek.”

Vinutsu
Daan heeft er goede hoop in dat de kiezers Alliantie weten te vinden bij de verkiezingen: “We doen niet alleen mee in Noord-Brabant maar ook in Drenthe en Overijssel en hebben een programma waar ik van denk dat veel mensen zich er in kunnen vinden.” Naast de uren die hij nu steekt in de campagne voor de politieke partij is Van Amelsfoort nog druk bezig met zijn studie in Tilburg en werkt hij bij promotiebedrijf Opvallers in Eindhoven. In zijn vrije tijd is hij net begonnen met een nieuwe hobby. “Ik heb 13 jaar gedanst bij Vinutsu in Deurne maar toen dat twee jaar geleden stopte vanwege corona, ben ik een periode op zoek geweest naar iets anders. Onlangs ben ik begonnen met judo en dat bevalt me heel goed.”

Lees ook: Bekende en nieuwe Deurnese namen bij verkiezingen Provinciale Staten en waterschappen

Foto: Eline Spee Fotografie

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen