Met een Apache-gevechtshelikopter gaat Defensie van komende maandag tot en met vrijdag testvluchten boven De Peel uitvoeren die in het teken staan van het elektromagnetisch spectrum.
Hierbij worden met een radarsysteem op de grond bij de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel en de gevechtshelikopter in de lucht diverse testen gedaan. Er wordt zowel in de ochtend als in de middag gevlogen met de Apache.
Breed inzetbaar
Dit type helikopter is oorspronkelijk ontworpen voor het uitschakelen van tanks en andere gepantserde gronddoelen. In de praktijk is het toestel dankzij een uitgebreid wapenpakket en geavanceerde waarnemingsapparatuur veel breder inzetbaar. Defensie gebruikt de Apache daarom ook voor verschillende taken.
De helikopter is bijvoorbeeld uitgerust met doelzoek- en nachtzichtapparatuur, een radardetectiesysteem, infrarood-afweersysteem en een gps-systeem waarmee het mogelijk is om ook bij slecht weer te vliegen. Het gevaarte is ruim 15 meter lang en bijna 6 meter breed en weegt zonder lading 5.662 kilo. Als de Apache een volle tank heeft en is bevoorraad met munitie bedraagt het gewicht 9.190 kilo.
Zelfbescherming
Voor zelfbescherming heeft de Apache een combinatie van systemen waarmee komende week testen worden gedaan. De helikopter heeft onder andere een laserwaarschuwing bij aanstraling door lasers. Met dit systeem is het ook mogelijk is om raketten op een doel af te sturen. De radardetector waarschuwt bij aanstraling door radarstralen. De detector verstoort de radarstralen door zeer dunne strookjes metaal uit te werpen, die ‘chaff’ worden genoemd. Het CMWS-systeem detecteert infraroodgeleide raketten en reageert met het afschieten van zogenoemde ‘flares’, dit zijn lichtkogels die hittezoekende raketten te misleiden.
Nieuwe versie
Defensie is in 2020 gestart met het laten ombouwen van de helikopters van de Delta-versie naar de verbeterde Echo-uitvoering. Boeing haalt hiervoor de oude Apaches helemaal uit elkaar, waarna de onderdelen worden getest, hergebruikt of vervangen. Samen met vele nieuwe systemen installeert Boeing deze op een nieuw geproduceerde romp. Ook krijgen de motoren meer vermogen en is de Echo-uitvoering volgens Defensie sneller en wendbaarder. Daarnaast krijgt de Apache nieuwe radarsystemen om zo doelen nog eerder te ontdekken. Volgens planning zijn in 2025 alle 28 Apache Delta’s omgebouwd tot Echo’s.
Halverwege 2025 moeten alle gemoderniseerde Apaches aan Defensie zijn geleverd. Met de ombouw moeten de toestellen tot 2050 inzetbaar zijn. De Apaches zijn onderdeel van het Defensie Helikopter Commando van de Koninklijke Luchtmacht. 301 Squadron is met 20 stuks gestationeerd op Vliegbasis Gilze-Rijen. 8 Apaches zijn ingedeeld bij 302 Squadron op Fort Cavazos, het voormalige Fort Hood in Texas in de Verenigde Staten.
Foto: Ministerie van Defensie