8.8 C
Deurne
zaterdag 20 april 2024
Home- DeurneDefensie waarschuwt voor geluidsoverlast door grote internationale militaire oefening vanuit de Peel

Defensie waarschuwt voor geluidsoverlast door grote internationale militaire oefening vanuit de Peel

Vanaf de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel is vandaag een grote internationale militaire oefening gestart. Hierbij zijn flink wat nationale en internationale helikopters te zien die deelnemen aan de oefening Falcon Autumn. De komende drie weken trainen militairen uit Duitsland, Nederland, Polen en de Verenigde Staten in het uitvoeren van grootschalige luchtlandingsoperaties.

De oefeningen vinden plaats op verschillende locaties in Nederland waarbij de basis in Vredepeel de thuisbasis zal zijn van deze oefening. In totaal doen er 37 helikopters en ruim 1.000 militairen mee. Defensie levert Apache-gevechtshelikopters, Cougar-transporthelikopters en Chinook-transporthelikopters. Het Amerikaanse leger zet onder meer Black Hawks in en Polen gebruikt MI-8 en MI-17-transporthelikopters bij de oefening.

Hoorbaar en zichtbaar
Defensie geeft aan dat helikopters hoorbaar en zichtbaar zijn in de omgeving van de kazerne. De vliegbewegingen vinden van maandag tot en met zaterdag plaats en bij de vliegroutes van en naar de Luitenant-generaal Bestkazerne worden omliggende woonkernen volgens Defensie zoveel mogelijk vermeden.

Rode baretten
Het trainingsscenario is georganiseerd door de 11 Luchtmobiele Brigade en het Defensie Helikopter Commando. De luchtmobiele brigade, herkenbaar aan de rode baretten, is een van de zwaarst getrainde eenheden van Defensie. “Tijdens Falcon Autumn laten we in Nederland zien dat we klaar staan om te beschermen wat ons dierbaar is. De Russische invasie van Oekraïne maakt duidelijk dat veiligheid en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn”, meldt Defensie.

Rookgranaten
Met de oefening houden de militairen de komende weken realistisch en op grote schaal hun vaardigheden op peil. De grondtroepen maken tijdens de complexe missies onder meer gebruik van oefenmunitie en rookgranaten. “Defensie heeft als eerste hoofdtaak om het Nederlandse en bondgenootschappelijke grondgebied te verdedigen. Om die taak aan te kunnen, is het noodzakelijk dat er regelmatig realistisch en op grote schaal geoefend wordt. Een sterke grond-lucht integratie is essentieel bij het beschermen van het grondgebied.”

De toestellen vliegen tijdens de oefening boven diverse locaties in de provincies Drenthe, Friesland, Groningen, Gelderland, Limburg en Zuid-Holland. Wanneer je hinder ervaart door de oefening, kun je dit melden via het online klachtenformulier van Defensie. Meer informatie vind je ook op defensie.nl/falcon-autumn.

Foto: Koninklijke Luchtmacht

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen