13.3 C
Deurne
dinsdag 30 april 2024
Home- DeurneDeurne staat er financieel goed voor; ook de komende jaren

Deurne staat er financieel goed voor; ook de komende jaren

Er zijn tevreden gezichten bij de wethouders en burgemeester van Deurne tijdens de presentatie van de begroting voor 2024. Daar is dan ook alle reden toe. De inkomsten van de gemeente dekken de geplande uitgaven ruimschoots en de buffer om tegenvallers op te vangen, bedraagt zo’n 28 miljoen. Dit blijkt uit de begroting 2024, die gemeente Deurne vrijdagochtend heeft gepubliceerd.

Tegelijkertijd waarschuwt het college van burgemeester en wethouders ook voor financiële risico’s die op het pad komen. Wethouder Tom Oomen licht één van die risico’s toe: “Vanaf 2026 schroeft het Rijk zijn bijdrage aan gemeenten fors terug. We verwachten hierdoor in dat jaar op een negatief resultaat uit te komen. Gelukkig beschikken we over een ruime algemene reserve om dit te ondervangen.”

Schaalsprong van Deurne
In de begroting wordt vooruit gekeken tot en met 2027. De gemeente voorziet de komende jaren een schaalsprong binnen haar grenzen. “Deurne wordt een maatje groter”, zegt wethouder Marinus Biemans. “Dat vergt investeringen in woningbouw en de omgeving. Het plan is om 1.800 huizen te bouwen.”

Ook het buitengebied verandert, onder meer omdat agrariërs het over een andere boeg gooien. “Nu zien we dit stukje bij beetje gebeuren, maar ik verwacht de komende jaren een piek. Samen met ondernemers en inwoners kijken we naar de gevolgen hiervan op het gebied van ruimtelijke ordening én op sociaal vlak.”

Verbetering infrastructuur
De groei van de gemeente brengt ook investeringen in de infrastructuur met zich mee, vertelt wethouder Helm Verhees. “De toegangswegen krijgen een grote onderhoudsbeurt. En we gaan het Leegveld herinrichten vanwege de toename van het toerisme.”

In de begroting is overigens ook geld gereserveerd, 115.000 euro, voor wegenaanleg omtrent ‘Het tuinpad van mijn vader’, het park dat verrijst tussen de Hogeweg en het Wiegersbos.

Nieuwe voorzieningen
Een toenemend aantal inwoners betekent ook dat voorzieningen om elkaar te ontmoeten, naar school te gaan en te bewegen op orde moeten zijn. Ook hiervoor tast de gemeente in de buidel. Oomen: “We gaan komend jaar het Urban Sportspark aan de Dunantweg realiseren en de beweegvoorziening in Neerkant krijgt verder vorm.”

Op het gebied van onderwijshuisvesting wordt geld besteed aan drie basisscholen. De uitbreiding van D’n Bogerd in de Zeilberg, nieuwbouw van De Bron in de Koolhof en nieuwbouw van het Willibrordus in Neerkant slokken samen bijna 9 miljoen op.

Gezondheid en welzijn
Tot zover een aantal materiële zaken waar geld in wordt gestoken. Wethouder Riny van Rinsum licht nog een andere kant van de begroting toe. “We maken geld vrij voor een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid van alle Deurnenaren. Daarbij kijken we naar wat mensen zelf kunnen en willen en waarbij ze door de gemeente geholpen moeten worden.”

In het nieuwe minimabeleid vanaf 2024 zet de gemeente in op financieel rondkomen en sociaal mee kunnen doen. De inkomensgrens om gebruik te maken van Stichting Leergeld verhoogt ze van 120 naar 130 procent van het sociaal minimum. Hierdoor kunnen honderd kinderen meer dan nu geholpen worden bij de aanschaf van zaken als schoolspullen en een fiets.

Samen waarmaken
Eerder dit jaar stelde Deurne de Energievisie 2030 vast. De uitvoering hiervan gaat volgend jaar van start. Een van de onderdelen is het project ‘De Groene Zone Isoleren’. Hiermee krijgen inwoners de kans hun huis te isoleren tegen lage kosten. Doel voor Deurne is om in 2030 878 woningen geïsoleerd te hebben.

Al met al staan er ‘stevige’ ambities in de begroting, zoals burgemeester Greet Buter het samenvat. “Samen met onze inwoners en medewerkers willen we die gaan waarmaken. We richten ons op dit samenspel en op verbetering van onze dienstverlening.”

Foto: gemeente Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen