13.7 C
Deurne
maandag 25 september 2023
Home- DeurneDeurnese Anita Maassen doet mee aan verkiezingen; ‘Ik wil spreekbuis van burgers...

Deurnese Anita Maassen doet mee aan verkiezingen; ‘Ik wil spreekbuis van burgers zijn’

In de aanloop naar de verkiezingen van de Provinciale Staten en de waterschappen gaat DMG in gesprek met enkele debuterende kandidaten uit Deurne waaronder eerder Daan van Amelsfoort van Alliantie deze keer Anita Maassen van AWP voor water, klimaat en natuur die in Deurne bekendheid kreeg met haar actiegroep (G)een Frisse Toekomst.

Nog een paar dagen en dan kunnen inwoners van de provincie Noord-Brabant op woensdag 15 maart hun stem uitbrengen. Bij de kandidaten zijn ook verschillende mensen uit de gemeente Deurne waaronder bekende maar ook nieuwe namen als die van Anita.

‘Niks voor mij’
Voor Maassen is het vlak voor de verkiezingen een drukke tijd want ze staat namens de partij op de kandidatenlijst voor beide verkiezingen. Voor de Provinciale Staten op plaats 26 en voor de waterschappen op de tiende plaats van de lijst van AWP. Zaterdag is ze samen met andere partijleden bezig met flyeren in onder meer haar eigen woonplaats Deurne. “Eigenlijk helemaal niks voor mij om met een foto zo op een folder te staan”, vertelt Maassen.

Politiek
Toch zeggen mensen vaak tegen haar dat ze de politiek in zou moeten gaan. “Toen ik puber was heb ik het van dichtbij meegemaakt met mijn vader. Die ging ook van actiegroep naar politiek. Vervolgens campagne voeren en een hele grote winst boeken maar dan komt het politieke spel. Dat was niets voor mijn vader die daardoor afhaakte. Dat spel is ook niets voor mij, daarin lijk ik op mijn vader. Want ik speel geen spelletjes”, legt Maassen uit.

Alarmerende feiten
De reden dat ze dan toch de sprong waagt naar de politiek, is dat ze met de bezorgdheden van haar actiegroep niet verder komt bij gemeenten en provincies: “Ik heb gemerkt dat je nergens binnenkomt met goeie brieven. Je krijgt geen antwoorden terug, al heb je nog zo’n alarmerende feiten. Ze laten je bungelen.”

Spreekbuis van burgers
Via de politiek hoopt ze meer aandacht te kunnen krijgen voor de verschillende misstanden die ze in de afgelopen tijd met actiegroep (G)een Frisse Toekomst heeft ontdekt. “AWP is een partij met leden die bezorgd zijn over dezelfde dingen als ik. Water, het klimaat en natuur zijn daarbij de speerpunten, maar vooral ook de leefbaarheid is belangrijk. Ik doe niet mee aan de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen om het politieke spel maar vanwege mijn bezorgdheid over onze gezondheid en de kwaliteit van onze leefomgeving. Ik ambieer niet om politica te worden, maar om de spreekbuis van burgers te zijn met de luidspreker op de tafel van bestuurders”, zegt Anita Maassen.

Bevlogen vakmensen
AWP sluit het beste aan op haar ideeën omdat die partij volgens haar niet politiek gekleurd is: “De leden zijn afkomstig van allerlei politieke en beroepsmatige achtergronden, dat maakt de partij zo interessant. Er zitten mensen bij die van het CDA komen maar ook van de PvdA of juist ervaring hebben bij de FNV. Allemaal bevlogen vakmensen die gaan voor een betere leefomgeving en daar elk met hun expertise een bijdrage aan leveren.”

Problemen in Deurne
Maassen wil met haar lidmaatschap van AWP ook meer aandacht voor de problemen die er specifiek in Deurne zijn. “Veel mensen weten niet wat hier speelt en het is nu nog te veel een blinde vlek. Door me te verdiepen in de omgeving, door excursies en lezingen van de waterschappen bij te wonen en de actieve deelname aan voorbereidende vergaderingen van de provincie, kan ik me een beeld vormen hoe, wat en wie. Contacten leggen en de problemen van onze leefomgeving op tafel te leggen. Zodat ik kan meepraten en de belangrijke zaken bij de juiste mensen kan aankaarten”, vertelt Anita.

Zembla
Vorig jaar kwam Maassen ook aan het woord in de documentaire-reeks Stank en Strijd van tv-programma Zembla: “Dat heeft toen wel wat stof doen opwaaien maar uiteindelijk is er nog niet veel veranderd aan de situatie. Het is net alsof je steeds net een stap te laat bent. Met mijn kandidaatstelling kan ik straks ook aanschuiven bij commissies van de provincie en het waterschap en hoop ik meer voor elkaar te krijgen als een soort verlengde van de actiegroep (G)een Frisse Toekomst. Ik wil niemand dwars zitten, maar dingen moeten wel goed geregeld zijn voor iedereen. In een samenleving hebben we elkaar allemaal nodig en tegelijkertijd moeten we er op kunnen vertrouwen dat onze leefomgeving schoon, gezond en veilig is. Daar ligt ook de taak van de provincie en het waterschap.”

Meer informatie over de verkiezingen van de Provinciale Staten en waterschappen vind je op de website van de gemeente Deurne.

Lees ook:

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen