14.3 C
Deurne
zondag 28 april 2024
Home- DeurneEnexis heeft handen vol aan kapotte straatverlichting; ook in Deurne donkere plekken...

Enexis heeft handen vol aan kapotte straatverlichting; ook in Deurne donkere plekken door storingen

Door het extreem natte weer van afgelopen tijd hebben gemeenten en netbeheerder Enexis de handen vol aan straatverlichting die niet werkt. Niet alleen in Deurne, maar ook in andere plaatsen in de provincie zorgen storingen ervoor dat ’s avonds straten en soms hele gebieden in het donker zitten. De klachten komen binnen uit onder meer Asten, Odiliapeel, Oosterhout en Tilburg.

Iedere gemeente is zelf verantwoordelijk voor de straatverlichting. Zo bepaalt een gemeente hoe laat de verlichting aan- en uitgaat en ook zorgt ze ervoor dat op de juiste plekken lantaarnpalen staan: daar waar licht nodig is. Er zijn geen regels die bepalen waar verlichting moet branden, wel richtlijnen die gemeenten kunnen overnemen.

De gemeente werkt nauw samen met netbeheerder Enexis. Deze zorgt ervoor dat de lichten branden op de tijden die de gemeente heeft bepaald en dat er nieuwe aansluitingen komen waar dat nodig is. Als er een storing is, moeten inwoners dit bij de gemeente melden. Is het probleem boven de grond op te lossen, zoals een kapotte lamp die moet worden verwisseld, dan doet de gemeente dit zelf. Maar ligt het probleem onder de grond dan lost Enexis dit op.

“We draaien overuren om alle storingen op te lossen. Er valt niet tegenop te werken.”

En die laatste categorie storingen zijn er de laatste maanden uitzonderlijk vaak. “We draaien overuren om alle storingen op te lossen”, vertelt woordvoerder Annemieke van Put. “Er valt niet tegenop te werken.”

Het is niet alleen straatverlichting die vaker problemen geeft. We hebben ook vaker last van stroomstoringen. De reden? “Voor een groot deel komt dat door het extreem natte weer en de hoge grondwaterstanden.” Niet alle storingen zijn daar volgens Van Put aan te wijten. “Maar dat er een verband is tussen de vele storingen en het natte weer, is duidelijk”, vertelt ze.

Duizenden kilometers
Onder de grond in onze provincie liggen duizenden kilometers elektriciteitskabels. Die kunnen dankzij een beschermlaag wel tegen wat vocht. “Maar ‘heel’ is nooit goed”, legt de woordvoerder uit. Waarmee ze bedoelt heel warm, heel koud of in dit geval: extreem nat.

De kortsluiting ontstaat bij kabels die licht beschadigd zijn, door bijvoorbeeld graafschade of een steen in de grond. Beschadigingen waar je altijd mee te maken hebt. “Als daar veel vocht bijkomt, kan dat tot kortsluiting leiden”, aldus Annemieke van Put.

Zolang er veel vocht in de grond blijft zitten, blijft er dan ook een grotere kans op kortsluiting. “We doen er alles aan om dit te voorkomen en op te lossen, maar we kunnen het niet allemaal voorkomen”, geeft Enexis aan.

“Als er bijvoorbeeld meer ongelukken gebeuren, heeft dat onze prioriteit.”

De netbeheerder kijkt bij het oplossen van problemen eerst naar die zaken die prioriteit hebben. Zitten er door een storing ook huishoudens zonder gas en elektriciteit, bijvoorbeeld. Dan krijgen die voorrang. Ontstaan er onveilige situaties op straat doordat er geen lantaarnpalen branden, dan moet dat ook zo snel mogelijk worden opgelost. “Als er bijvoorbeeld meer ongelukken gebeuren op een kruispunt, omdat de verlichting het daar niet doet, dan heeft dat onze prioriteit”, zegt de woordvoerder van Enexis.

Volgens buurtbewoners duurt het vaak meerdere weken voordat een storing met de straatverlichting is opgelost. “Het oplossen duurt langer dan we gewend zijn”, zegt de woordvoerder. Bovenop de vele storingen kampt de netbeheerder ook met een personeelstekort. “Dat is super vervelend.”

Bron: Omroep Brabant Tekst: Ista van Galen

Foto: Pexels

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen