12.1 C
Deurne
maandag 5 juni 2023
Home- DeurneEnquête moet meer duidelijkheid geven over draagvlak heropening vliegbasis De Peel

Enquête moet meer duidelijkheid geven over draagvlak heropening vliegbasis De Peel

Een mogelijke heropening van vliegbasis De Peel in Vredepeel heeft zowel tegenstanders als voorstanders. Om een beter beeld te krijgen van de mening van alle omwonenden is het ministerie van Defensie een enquête gestart in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam.

Anne Berendrecht gaat het onderzoek uitvoeren als stagiair bij de Koninklijke Luchtmacht, namens de Amsterdamse universiteit. Ze gaat in kaart brengen wie de omwonenden zijn, wat hun mening is over de heropening van vliegbasis De Peel en ze wil duidelijk krijgen waarom mensen voor of tegen zijn. Uit een eerder omgevingsonderzoek van onderzoeksbureau Kantar is gebleken dat de grootste groep (45%) neutraal staat tegenover de heropening.

Discussie
Het nieuwe onderzoek richt zich vooral op hoe omwonenden betrokken willen worden bij de discussie over de heropening. De enquête gaat niet in op de eventuele overlast van een toename van overkomende militaire vliegtuigen die van of naar de basis vliegen.

Personeel
De plannen van Defensie om na 2021 weer vanaf de ‘slapende’ vliegbasis in Vredepeel te gaan vliegen, houden in dat er op de basis tweehonderd personeelsleden aan het werk zullen gaan. In de voorgenomen planning wordt uitgegaan van maximaal twaalf jachtvliegtuigen die vanaf vliegbasis De Peel overdag en in de avond oefeningen en operaties zullen uitvoeren.

Twee varianten
De eerste variant van de plannen gaat uit van vierentwintig vliegweken verspreid over het jaar in korte perioden. Bij de tweede variant zijn er achttien weken vliegactiviteit, verspreid over perioden van zes keer drie weken. Daarnaast staan er oefeningen gepland met C-130 Hercules-toestellen met eenheden van de Luchtmobiele brigade, oefeningen met helikopters, operaties met drones en er zou de mogelijkheid moeten bestaan om met een transportvliegtuig zoals een C-17 te landen. Ook kan er tijdens de nachtelijke uren van maandag 00.00 uur tot vrijdag 07.00 uur door militaire vliegtuigen worden geoefend voor nationale of internationale oefeningen en bij noodgevallen of militaire opsporings- en reddingsacties.

Geluidsisolatie
Rondom militaire luchthavens geldt een geluidisolatieprogramma voor de woningen binnen een bepaalde straal rond de luchthaven. Dat programma is destijds niet volledig uitgevoerd omdat vliegbasis De Peel niet meer actief gebruikt werd voor vliegoefeningen. Op de kaart is het gebied te zien waar mogelijk opnieuw het geluidisolatieprogramma van toepassing zal worden.

Gebied geluidsisolatieprogramma

Deelnemen aan de  enquête kan via: https://tinyurl.com/enquetedepeel

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen