9 C
Deurne
maandag 3 oktober 2022
Home- DeurneFrank Jacobs uit Deurne zwemt met vrienden IJsselmeer over

Frank Jacobs uit Deurne zwemt met vrienden IJsselmeer over

Samen met zijn zwemvrienden Michiel Hoeben en Henri van der Heijden van Zwemvereniging Triton (DZT’62) is Frank Jacobs uit Deurne het IJsselmeer overgezwommen.

“Net voor we er aan begonnen, hadden we wel even zoiets van waarom gaan we dit in hemelsnaam doen maar als je dan in het water ligt, ben je één met de natuur. Dan is het gevoel super, het is echt een kick”, vertelt de 53-jarige Jacobs zaterdagochtend bij het radioprogramma Deurne Draait Door van DMG.

Telefoonboek
De liefde voor het zwemmen heeft hij van zijn vader overgenomen. Die coachte vroeger toen hij nog in Borculo woonde zwemteams en zo is hij ook verknocht geraakt aan het water. “Het mooie is dat overal waar ik gewoon heb, ik meteen toen nog dat dikke telefoonboek pakte en op zoek ging naar de secretaris van de plaatselijke zwemvereniging om me in te schrijven. In mei ’96 kwam ik in Deurne te wonen en zo ben ik terecht gekomen bij DZT’62 ook wel bekend als Triton”, legt Jacobs uit.

Boot
Daar leerde hij ook de twee zwemmers kennen die samen met hem het IJsselmeer zijn overgezwommen, vertelt Frank: “Zij komen allebei uit Asten maar hebben ook bij Triton gezwommen en waterpolo gespeeld en het leek ons wel leuk om met z’n drieën in estafettevorm het IJsselmeer over te zwemmen. Dus we hebben via Zwemanalyse een boot met schipper geboekt die ons zou begeleiden en het is ons gelukt.”

Golfslagbad
Dat zwemmen in het IJsselmeer toch iets anders is dan baantjes trekken in de Wiemel, daar kwamen de drie vrienden al snel achter tijdens de oversteek. “We hadden het geluk dat de temperatuur van het water rond de 19 á 20 graden was. Maar de windkracht was wel 3 á 4 en bij de finish windkracht 5, dus dat is dan toch net alsof je in een enorm golfslagbad aan het zwemmen bent. Wat wel scheelde, was dat we de wind schuin van achter hadden.” Jacobs gaat verder: “Het is toch een hele tocht. Van Stavoren naar Medemblik is het hemelsbreed gemeten 21 kilometer maar omdat je meezwemt met een boot kun je niet helemaal in een rechte lijn zwemmen dus uiteindelijk is de oversteek ongeveer 22 kilometer lang.”

Engeland
Wat de volgende uitdaging wordt, weet de 53-jarige Deurnenaar nog niet maar ze zijn in elk geval nog lang niet uitgezwommen. “Dit smaakt wel naar meer. We moeten even kijken wat we nu willen gaan doen. Het kanaal overzwemmen naar Engeland zou geweldig zijn maar dat lijkt me nu nog een stapje te ver, maar ik sluit het niet uit voor de toekomst. Misschien dat we eerst eens gaan proberen om de tocht over het IJsselmeer te doen met langere zwemperioden per zwemmer. We hebben het nu als een estafette met z’n drieën gedaan, waarbij we dan elk rond de één uur en twintig minuten onafgebroken zwommen. Die tijd zouden we kunnen verlengen of misschien zelfs de hele 22 kilometer met z’n drieën zwemmen. Het seizoen begint bij Triton binnenkort weer dus we kunnen aan de slag met trainen.”

Jacobs wil ook vooral andere Deurnenaren oproepen om het zwemmen eens een kans te geven. “Nieuwe zwemmers zijn altijd welkom bij DZT’62. Wij vinden het zwemmen geweldig, het zou mooi zijn als anderen dat gevoel ook kunnen ervaren”, besluit Frank Jacobs.

Meer informatie over de zwemvereniging vind je op de website van DZT’62.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen