11.4 C
Deurne
donderdag 18 april 2024
Home- DeurneFrustratie over vertraging asfaltonderhoud Griendtsveenseweg; ‘omleiding leidt tot burgerlijke ongehoorzaamheid’

Frustratie over vertraging asfaltonderhoud Griendtsveenseweg; ‘omleiding leidt tot burgerlijke ongehoorzaamheid’

Veel mensen zijn boos over de omleiding door wegwerkzaamheden bij het Riet en aan de Griendtsveenseweg in Deurne. Hier kan op dit moment door de weersomstandigheden niet gewerkt worden aan de weg maar de omleiding en afzettingen blijven nog wel maanden in stand. De asfalteringswerkzaamheden worden pas vanaf maandag 27 februari hervat wat betekent dat doorgaand verkeer minimaal tot die tijd moet omrijden.

Voor sommige mensen betekent dit 20 tot 25 extra kilometers per dag. Iets dat de verkeersdeelnemers niet alleen extra tijd kost maar waarbij zij met de hoge brandstofprijzen ook flink mee in de portemonnee worden geraakt. Jolanda Meulendijks heeft het vlug even uitgerekend wat de omleiding die nog tot minimaal eind februari duurt voor haar betekent: “In totaal nog 1000 kilometer omrijden.”

Niet veilig
De gemeente legt uit dat het werkgebied blijft afgesloten voor doorgaand verkeer omdat de weg niet veilig is open te stellen. “Er is al werk aan de weg verricht waardoor het helaas op dit moment niet mogelijk is om er op een verantwoorde manier verkeer over te laten plaatsvinden. Bij de Griendtsveenseweg is al een gedeelte van de deklaag verwijderd en bij het Riet zijn de randen van de weg afgegraven”, meldt een medewerker van de gemeente.

Burgerlijke ongehoorzaamheid
Omwonenden verwachten de komende weken veel burgerlijke ongehoorzaamheid. “Dat is nu ook al het geval. Op veel tijden staan de borden nu al aan de kant geschoven”, zegt Ton Bukkems van Dorpsraad Griendtsveen. Hij geeft aan dat mensen die dagelijks gebruik maken van de weg niet snappen dat als er niet gewerkt wordt, de weg toch afgesloten moet blijven. “Ze zouden de weg toch gewoon kunnen openen zolang ze toch niet aan het werk zijn”, zegt een van de weggebruikers. Dat is volgens de gemeente niet mogelijk door de patstelling die is ontstaan: “De werkzaamheden afronden kan niet door het weer en doordat er al in het asfalt is gefreesd kan er geen verkeer over plaatsvinden.”

Winterstop asfaltcentrales
De grootste frustratie is volgens Bukkems van de Griendtsveense Dorpsraad dat er bij voorbaat al wordt gezegd dat de werkzaamheden niet eerder dan 27 februari worden hervat: “Ik snap dat het nu stil ligt vanwege het weer en dat ze tussen Kerst en Oud en Nieuw ook niks doen, maar waarom ze dan niet bijvoorbeeld begin januari weer opstarten is voor mij een raadsel.” De gemeente legt uit dat dit te maken heeft met de winterstop van de asfaltcentrales: “Die zijn tot 27 februari gesloten dus er is tot die datum geen asfalt beschikbaar. De ondernemer gaat in januari wel onderzoeken of er een alternatieve mogelijkheid is om eerder asfalt te verkrijgen.”

De woningen aan de wegen zijn wel gewoon bereikbaar en voor bijvoorbeeld vuilnisophaaldiensten zijn er geen beperkingen. Zij mogen gewoon langs de afzetting doorrijden naar de bewoners van de wegen. “Ook blijven alle panden ten alle tijden bereikbaar voor hulpdiensten en is elke woning of bedrijf altijd te voet bereikbaar”, meldt de gemeente.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen