11.4 C
Deurne
donderdag 18 april 2024
Home- DeurneNieuwe muziek van Helmondse band Dada’s Troost in première op DMG Radio

Nieuwe muziek van Helmondse band Dada’s Troost in première op DMG Radio

De Helmondse band Dada’s Troost was woensdagavond te gast in het programma AlterNaief op DMG Radio en verraste de luisteraars met de primeur van een nieuwe track van de driekoppige groep. De muzikanten hebben de afgelopen tijd niet stil gezeten en lieten in Deurne op de radio hun nieuwe sound voor het eerst horen. Daarnaast kreeg de nieuwe drummer Jim van de Kerkhof zijn media-vuurdoop bij DMG Radio.

Dada’s Troost is een Art-Rock trio dat werd opgericht in 2013. Hun muziek omschrijven ze zelf als “een mix van Depeche Mode en Red Hot Chili Peppers, met de garantie op Zappa-achtig en genre-overstijgend live optredens.”

Snor
DMG-presentatoren Dennis en Louie van AlterNaief hadden een heel arsenaal vragen voor de drie heren uit Helmond klaar staan. Uiteenlopend van hoe de nieuwe sound van Dada’s Troost klinkt, wie die nieuwe mysterieuze drummer achter die zonnebril is en hoe creëer je thuis nou zelf zo’n snor zoals die van zanger Pieter?

‘De Staat van het Avondland’
Het trio speelde in het begin vooral nummer in de Nederlandse taal, volgestopt met sociale satire en sarcastische opvattingen over de hedendaagse westerse wereld. Door de basgeoriënteerde composities en de toevoeging van een noise-gitaar werd de band al snel ‘the Dutch Primus’ genoemd. In deze vorm bracht de band drie albums, een EP en een aantal singles uit, waarmee ze langzaam hun unieke sound ontwikkelden. In 2019 kwam ‘De Staat van het Avondland’ uit, opgenomen door Guido Aalbers en gemasterd door Any Vandette uit New York. Die release werd goed ontvangen door bladen als Aardschok (NL) en Rock Tribune (BE). De band speelde al in meer dan zestig clubs, festivals en ondersteunde bands zoals Prong (VS).

Experimenteren
Tijdens de covid-19 pandemie begon zanger Pieter te schrijven over onderwerpen die er echt toe deden in zijn persoonlijke leven, zoals verlies, verslaving en intermenselijke problemen. De teksten zijn nu in het Engels, de muziek werd donkerder, melodieuzer, melancholischer, maar bevat nog steeds de kenmerkende baslijnen. De band begon te experimenteren met Electro en instrumenten zoals koperblazers en mellotron, waarbij de beperking die een band aan een bepaald genre moest houden, werd losgelaten.

Elk genre
“Als je Bowie of Nick Cave bent, kun je elk genre dat je leuk vindt op elk moment verkennen, dus waarom zouden kleine artiesten niet zo werken?”, zeggen de leden van Dada’s Troost. Vanuit die opvatting speelt de band de nieuwe nummers al live, samen met het oudere materiaal. “Hierdoor kunnen we een fascinerende liveshow bedenken, waarbij het publiek in elke muzikale hoek wordt gegooid in een Zappa-achtig live optreden en ze meeneemt op onze reis.”

Nieuwe stijl
Woensdag was op DMG Radio voor het eerst zo’n track van Dada’s Troost ‘nieuwe stijl’ te horen. “Echt heel erg gaaf!”, zegt presentator Dennis Mansvelders van DMG. Dada’s Troost bestaat uit Pieter van den Berkmortel op bass & vocals, Dirk van Duijnhoven op gitaar en Jim van de Kerkhof op drums.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen