22.9 C
Deurne
zondag 21 juli 2024
Home- DeurneGemeente gaat straat op en peilt mening over gratis parkeren in Deurne

Gemeente gaat straat op en peilt mening over gratis parkeren in Deurne

Sinds 1 januari kun je in het centrum van Deurne gratis parkeren. Veel inwoners en vooral ondernemers hebben er jaren om gevraagd, maar is het een succes? Om op onder meer die vraag antwoord te krijgen, gaat de gemeente vrijdag- en zaterdagmiddag de straat op om onder inwoners en ondernemers een enquête af te nemen.

Want het gratis parkeren is nog niet definitief. Dit jaar monitort de gemeente de parkeersituatie en wordt op basis hiervan een evaluatierapport opgesteld waarin conclusies en aanbevelingen komen staan wat betreft de ervaringen met het gratis parkeren en de eventuele bijsturing daarvan.

Geen plek
Dat je sinds begin dit jaar zonder betaling je auto overal kwijt kunt in het Deurnese centrum is niet iedereen even goed bevallen. Zowel het winkelend publiek als ondernemers ervaren dat waar voorheen wel plek was, er sinds het gratis parkeren met geen mogelijkheid nog een parkeerplaats is te vinden.

De situatie leverde eerder dit jaar ook al vragen op uit de politiek. Edmond van Ooijen van 50Plus hoorde van winkeliers dat het gratis parkeren bij sommige ondernemers tot irritatie leidt: “Parkeerplaatsen die voorheen beschikbaar waren voor hun klanten, zijn nu de hele dag bezet”, zegt Van Ooijen.

Blauwe parkeerschijf
Hij stelde daarom voor om net als in buurgemeente Asten de blauwe parkeerschijf te gaan gebruiken. “Onze ervaring is dat bijvoorbeeld bij winkelcentrum de Midas nooit sprake is van overvolle parkeerplaatsen. Winkelbezoekers kunnen daar te allen tijd hun auto kwijt”, aldus Van Ooijen.

Ook Centrummanager Peter Thijssen denkt dat het gratis parkeren op een gegeven moment plaats zal maken voor een constructie met blauwe zones: “Ze hebben met van die Google-auto’s gemeten toen er nog betaald parkeren gold. De bedoeling is dat die wagens ook in beeld gaan brengen hoe de situatie nu is. Misschien loop ik nu een beetje vooruit op de feiten, maar je kunt verwachten dat daar uitkomt dat er in het centrum nu langdurig plaatsen bezet blijven. Om dat te voorkomen, is de invoering van de blauwe parkeerschijf een prima middel”, zegt Thijssen.

Vrijdagmiddag 24 en zaterdagmiddag 25 mei kunnen inwoners en ondernemers bij de enquête laten weten wat ze vinden van het gratis parkeren in Deurne. “We willen graag weten hoe dit gaat. Naast parkeertellingen bevragen we nu daarom de bezoekers, bewoners en ondernemers”, zegt de gemeente. Die geeft aan dat het beantwoorden van de vragen gemiddeld twee minuten tijd kost.

Lees ook: Nieuwsdossier – Gratis parkeren Deurne centrum

Foto: gemeente Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen