11.4 C
Deurne
donderdag 28 maart 2024
Home- DeurneGemeente wil bedrijventerrein Kranenmortel met 8 hectare uitbreiden; klap in gezicht omwonenden

Gemeente wil bedrijventerrein Kranenmortel met 8 hectare uitbreiden; klap in gezicht omwonenden

Bij omwonenden was er al grote bezorgdheid over de huidige bedrijven die op industrieterrein Kranenmortel zijn gevestigd. Dat de gemeente dit gebied nu nog eens met acht hectare wil uitbreiden, is voor de bezorgde bewoners een klap in het gezicht zegt Anita Maassen van Actiegroep (G)een Frisse Toekomst (GFT).

De gemeente was in eerste instantie van plan om het industrieterrein met vier hectare uit te breiden maar door de grote vraag naar ruimte voor bedrijven in de Peelregio is in overleg met andere gemeentes besloten om de uitbreiding in Deurne te verdubbelen tot acht hectare.

Erg geschrokken
“Ik ben hier erg van geschrokken. Eerst zou het vier hectare zijn en dan ook nog maar in fases en nu wil de gemeente ondanks al onze bezorgdheden, de uitbreiding van een toch al gevaarlijk gebied ineens verdubbelen. De politiek in Deurne luistert dus totaal niet naar haar inwoners”, vindt Maassen van de actiegroep.

Provincie
Verantwoordelijk wethouder Marinus Biemans heeft namens alle Peelgemeenten en VNO-NCW een brief gestuurd naar de provincie waarin ze oproepen om in actie te komen. “De huidige manier van bedrijventerreinprogrammering sluit niet aan bij de druk van lokale bedrijvigheid om versneld deze vraag te kunnen beantwoorden”, geeft Biemans namens de gemeente Deurne samen met de andere Peelgemeenten aan.

Acuut ruimteprobleem
Dat is volgens de wethouder nodig vanwege de omschakeling van winkels naar wonen in het centrum van Deurne maar ook door de grotere vraag naar ruimte voor bedrijvigheid die ondanks de coronacrisis is ontstaan “In onze regio voelen we dat de economische kracht steeds verder toeneemt. Het bedrijfsleven in de gehele Peelregio heeft op dit moment een acuut ruimteprobleem”, geven de gemeenten aan.

Dichtbij woonwijken
Anita Maassen snapt dat er ruimte moet komen voor nieuwe bedrijven. “Natuurlijk is dat goed voor de economie en dus ook voor de werkgelegenheid in de gemeente. Maar waarom zo dichtbij grote woonwijken? En op een industrieterrein waar al veel zware industrie zit die bij een calamiteit in een kettingreactie voor een ramp kan zorgen van ongekende omvang.”

Zware industrie
Omwonenden in de buurt van bedrijventerrein Kranenmortel maken zich al langere tijd zorgen over de combinatie van de soorten industrie die vlakbij de woonwijken Zeilberg en Koolhof in Deurne wordt toegestaan. Vooral de milieu-categorie die wordt toegelaten op het terrein maakt het volgens Actiegroep (G)een Frisse Toekomst gevaarlijk. Die is op de meeste industrieterreinen in de gemeente Deurne milieu-categorie 2 tot en met 3.2. Dat wil zeggen dat daar geen zware industrie mag plaatsvinden.

Vuurwerkfabriek
Maar op de Kranenmortel mogen tot zelfs de zwaarste categorie 5.1, bedrijven worden gevestigd. Dit kunnen bijvoorbeeld een landbouwchemicaliënfabriek, farmaceutische grondstoffenfabriek, gasbehandelingsinstallatie of verf- en lakfabriek zijn. Maar ook een kruit- of vuurwerkfabriek zoals die we kennen van de ramp in Enschede, valt binnen diezelfde categorie.

Risico’s
De actiegroep heeft aan de gemeente gevraagd om uit te zoeken of bepaalde bedrijven wel op een industrieterrein vlakbij een woonwijk horen. “De overheid is verplicht om haar bewoners te informeren over de gevaren volgens de Europese wet. Ondertussen kunnen wij alleen maar gissen wat er ligt. We zien teer, zware metalen, mestsilo’s, gasflessen, chemische op- en overslag, tankstations, leidingen van Gasunie en afvalverwerking dicht op elkaar. Maar we weten niet precies wat er opgeslagen ligt, en dus ook niet wat de risico’s zijn voor ons als omwonenden”, geeft Maassen van de actiegroep aan.

Een antwoord op de vragen heeft Actiegroep (G)een Frisse Toekomst van de gemeente nog niet gekregen. “Wel het bericht dat het gebied waar wij ons zulke zorgen over maken, doodleuk met acht hectare wordt vergroot.”

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen