13.9 C
Deurne
zondag 28 april 2024
Home- DeurneGemeenteraad neemt ‘Deurnes model’ voor asielopvang unaniem aan; ‘Soort spreidingswet op lokaal...

Gemeenteraad neemt ‘Deurnes model’ voor asielopvang unaniem aan; ‘Soort spreidingswet op lokaal niveau’

Op dezelfde dag als in de Eerste Kamer de spreidingswet werd goedgekeurd, is dinsdag in de Deurnese gemeenteraad het Beleidskader opvang asielzoekers unaniem aangenomen. Het ‘Deurnese model’ dat vorige week ook in de Eerste Kamer werd genoemd, moet zorgen voor asielopvang in de gemeente met als kernwoorden ‘humaan’ en ‘proportioneel’.

“Eigenlijk zijn onze kaders een soort spreidingswet op lokaal niveau. Een verfijning van de spreidingswet die landelijk is ingevoerd”, concludeert 50Plus-voorzitter Edmond van Ooijen na de goedkeuring van de nieuwe beleidskaders in de gemeente Deurne.

Geen toeval
“Dat vandaag het ‘Deurnese asielmodel’ voorligt, op de dag dat de spreidingswet door de Eerste Kamer is vastgesteld, kan geen toeval zijn”, zegt Benny Munsters van OGD. Een motie van zijn fractie en Transparant Deurne was afgelopen zomer de aanleiding om met de voorzitters van alle zeven fracties uit de gemeenteraad een werkgroep te vormen die het Beleidskader opvang asielzoekers zou opstellen.

“In het afgelopen jaar, heeft de waarschijnlijk goedbedoelde aanpak voor asielopvang door het college van burgemeesters en wethouder, inwoners aangezet tot actie”, zegt Munsters. Daarmee doelt hij op de ophef die afgelopen zomer ontstond bij inwoners van Zeilberg en Liessel toen zij werden geconfronteerd met mogelijke opvang van asielzoekers in de buurt.

Begrip en grenzen
De gemeenteraad heeft dat volgens de OGD-voorzitter gesignaleerd, er van geleerd en de verantwoordelijkheid genomen om tot een beleidskader te komen, waarover alle zeven Deurnese politieke partijen het eens zijn. “Een model waarin de gemeenteraad van Deurne zelf de regie neemt in het asieldossier, waarin we begrip tonen voor iemands moeilijkheden, maar ook duidelijke grenzen stellen.”

Dat ‘Deurnese model’ is volgens Frank van Tilburg van Transparant Deurne ook haalbaar binnen de landelijke spreidingswet die per 1 februari zou moeten gaan gelden: “Staatssecretaris Eric van der Burg is hier zelfs inhoudelijk op ingegaan. Hij heeft gezegd dat het kan. Het is mogelijk wat Deurne wil, het mag kleinschalig.”

Eerlijke spreiding
Ook OGD-voorzitter Benny Munsters vindt die kleinschaligheid een belangrijk punt in de kaders: “Een eerlijke spreiding, passend bij de schaal van een wijk of kerkdorp en een model waarin inwoners inspraak hebben, en er ook naar gehandeld wordt. Het Deurnese model leidt niet tot een verruiming van de opvangcapaciteit voor Deurne, maar stelt duidelijke maximale grenzen op basis van draagkracht, door voor een afgebakende periode van 5 jaar,  maximaal 1 procent van het totale inwonersaantal op te vangen.”

Janke van Dijk van DeurneNU licht het belang van spreiding toe aan de hand van haar eigen woonplaats: “De gemiddelde opvanglocatie in Nederland betreft 150 personen. Als ik dat terugbreng naar onze gemeente en de kleinste kern Helenaveen als voorbeeld pak, zou dit met een opvanglocatie van 150 asielzoekers, Helenaveen in één keer met 20 procent van het huidige aantal inwoners vergroten.” Iets dat volgens Van Dijk niet wenselijk is als er voldoende draagvlak moet komen binnen de gemeenschap: “Met kleinere aantallen is het voor welk gebied dan ook, eenvoudiger om mensen op te vangen.”

‘Opvang zonder gedonder’
De politici zijn het er over eens dat het ‘Deurnese model’ iets is om trots op te zijn. “Er liggen kaders op basis van consensus, kaders die goed zijn voor Deurne”, aldus fractievoorzitter Frank Van Tilburg van Transparant Deurne. Hij benoemde daar vanuit zijn partij wel bij dat Brabantse gastvrijheid prima is, maar dat gasten zich ook horen te gedragen. Volgens Van Tilburg is er in het plan voldoende voorzien dat overlast wordt voorkomen en ligt er met de kaders een plan voor ‘opvang zonder gedonder’.

Eefje Nooijen van PGP Deurne benadrukte daarbij dat er voor haar wel een groot verschil is tussen het unaniem aannemen van de beleidskaders en de consensus over de afgesproken regels. De trots over de totstandkoming van het kader deelt ze wel, maar in de feeststemming die sommige andere raadsleden benoemen kan Nooijen zich minder vinden: “Voor mij is het feest nog niet zo groot, als ik eigenlijk had gehoopt.”

Aan de slag
Hoe werkbaar het Beleidskader opvang asielzoekers is voor het college van burgemeester en wethouders, moet de tijd uitwijzen. “Ga ermee aan de slag. Ga eens kijken waar het uitkomt en mocht het noodzakelijk zijn, dan komt u terug bij onze raad en spreken we er dan over”, zegt Peter Eijsbouts van de VVD. Hij denkt wel dat de opgestelde kaders niet uitsluiten dat er bij het bekendmaken van opvanglocaties toch reuring ontstaat bij inwoners.

Ook Jerom Coppus van PGP waarschuwt daarvoor: “Die momenten gaan we met elkaar wel tegenkomen, ook op het moment dat een locatie wel voldoet aan die strakke kaders.” Coppus vindt dat de raad op dat moment volwassen genoeg moet zijn om aan de inwoners te kunnen uitleggen, waarom het toch een verstandig besluit is.

De kans op ‘reuring, heisa en gedoe’ zal er volgens VVD’er Eijsbouts altijd in bepaalde mate zijn: “Als we dadelijk zeggen: ‘bij u in de straat, bij u in de wijk of bij u achter het huis of tuin komt een locatie’, dan komt er geheid reuring. We hebben gelukkig goed vastgelegd hoe wij vinden dat er dan gecommuniceerd en geparticipeerd moet worden.”

Lees ook: Politiek komt met eigen ‘Deurnese model’ voor asielopvang; ‘Humaan, proportioneel en verspreid’

Foto: gemeente Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen