12.4 C
Deurne
maandag 15 juli 2024
Home- DeurneGeslaagde informatiebijeenkomst in Koolhof over ouder worden in een huis dat je...

Geslaagde informatiebijeenkomst in Koolhof over ouder worden in een huis dat je past

De informatiebijeenkomst die Wijkraad Koolhof zaterdagmiddag hield in basisschool de Bron in Deurne, richtte zich op 55-plussers die meer willen weten over prettig wonen op een latere leeftijd. Met succes, want voornamelijk die doelgroep was aanwezig om te luisteren naar de verhalen en tips van verschillende experts.

Voorzitter Piet Mattheij van KBO St. Jozef maakte de bezoekers van de informatiemiddag op een interactieve manier bewust van de zaken waar je in huis op moet letten op latere leeftijd. Aan de hand van een aantal ongemakken die het ouder worden met zich meebrengt, vertelde hij over het belang van het programma Mijn Huis Past. Een initiatief dat er voor zorgt dat mensen goed voorbereid zijn op de toekomst wat wonen betreft.

Wooncheck
Mattheij legt uit dat wanneer je gehoor, zicht, reuk, kracht en evenwicht slechter worden, er gevaren op de loer liggen in en om huis. Die moet je volgens hem het liefst aanpakken nog voordat een eerste ongelukje gebeurt. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een wooncheck uit te laten voeren. Dan komt een medewerker van Stichting Mijn Huis Past bij je thuis, die alles naloopt en een rapport opmaakt met een aantal verbeterpunten voor de specifieke situatie in jouw huis.

Piet Mattheij vertelt de bezoekers ook dat de organisatie een servicepunt heeft in het Huis voor de Samenleving op de Markt in Deurne en een website waar je meer informatie kunt krijgen en een afspraak kunt maken voor zo’n wooncheck.

Groot huis
Tijdens de informatiemiddag wordt duidelijk dat niet iedereen het noodzakelijk vindt om te blijven wonen, waar hij of zij nu zit. “Wij hebben een huis dat eigenlijk veel te groot is voor ons tweeën. De kinderen zijn al jaren geleden het huis uitgegaan en het begint meer een last dan een lust te worden door ook vooral het onderhoud van de grote tuin om het huis”, vertelt een bezoekster van de bijeenkomst.

Op tijd over nadenken
Henk van der Ven van Wijkraad Koolhof vertelt dat het niet uitmaakt of je kiest voor verhuizen en kleiner gaan wonen of de huidige woning aanpassen, maar dat het vooral belangrijk is om daar op tijd over na te denken. “Hoe kan ik de rest van mijn leven hier comfortabel vooruit, ook al krijg ik misschien wat ongemakken? De één kiest ervoor om zo lang mogelijk te blijven wonen in hetzelfde huis en wil wel aanpassingen in huis doen. Een ander wil liever kleiner en bijvoorbeeld gelijkvloers gaan wonen”, zegt Van der Ven.

Naast informatie over het programma Mijn Huis Past, kregen de bezoekers ook uitleg van medewerkers van bijvoorbeeld het WMO-loket van Zorg in Deurne. “Als je bijvoorbeeld wilt verhuizen en dat financieel moeilijk gaat, kan een gemeente meekijken wat ze voor je kunnen doen”, legt Van der Ven uit.

Win-win situatie
Bergopwaarts was bij de middag aanwezig om mensen die eigenlijk te groot wonen uit te leggen hoe zij van de diensten van de woningbouwvereniging gebruik kunnen maken om kleiner te gaan wonen in dezelfde buurt of een andere buurt. Dat zou volgens Henk van der Ven een win-win situatie zijn: “Dat je zelf kleiner woont met minder onderhoud en waarschijnlijk ook energiezuiniger. Plus je laat een huis achter voor een groter gezin die anders niks hebben.”

Hoewel de informatiebijeenkomst voornamelijk was bedoeld voor 55-plussers, waren er ook enkele jongere personen op af gekomen die zich voor hun ouders wilden oriënteren op de toekomst. “We hebben bewust gevraagd aan mensen die een adviseur hebben zoals een zoon of dochter, om die vooral ook mee te nemen. Die hebben zeker het nodige kunnen opsteken of meteen afspraken kunnen maken”, legt Van der Ven van de wijkraad uit.

Foto’s: Harold van der Burgt

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen