12.1 C
Deurne
maandag 4 maart 2024
Home- DeurneGratis parkeren in Deurne al vanaf deze week door vuurwerkmaatregelen

Gratis parkeren in Deurne al vanaf deze week door vuurwerkmaatregelen

Hoewel het gratis parkeren in Deurne officieel pas op 1 januari van volgend jaar ingaat, is het al vanaf komende woensdagmiddag niet meer nodig om een parkeerkaartje te kopen. Veel inwoners en vooral ondernemers in het centrum van Deurne vragen er al jaren om en deze week is het dan eindelijk zover.

Om vuurwerkschade te voorkomen, zijn vanaf woensdagmiddag 27 december de parkeerautomaten en de Deurnepaslezers afgeschermd. Een parkeerkaartje kopen kan dan niet en ook het belparkeren staat uit. In tegen stelling tot eerdere jaren worden de automaten en andere manieren voor betaald parkeren in 2024 niet opnieuw in gebruik gesteld.

Vanaf 1 januari start namelijk het gratis parkeren in Deurne. “De parkeermeters worden buiten gebruik gesteld en de ticketautomaten en het belparkeren is dan niet langer van toepassing”, zegt de gemeente. Die controleert in het nieuwe jaar niet meer of een parkeerder een geldig parkeerbewijs heeft in de vorm van een parkeerticket, stadsparkeeractie, belparkeeractie of parkeervergunning.

Parkeergarage
Voor parkeergarage De Wolfsberg geldt een uitzondering; daar kun je pas vanaf 13.00 uur gratis parkeren en alleen de eerste 4 uur zijn gratis. Dit wordt volgens de gemeente gedaan om ongewenste hoge parkeerdruk en langdurig parkeren door niet-abonnementhouders te voorkomen.

Monitoren
Wat de gevolgen zijn van het opheffen van betaald parkeren in Deurne centrum, moet de toekomst volgens de gemeente uitwijzen. “Het gratis parkeren in het centrum van Deurne wordt zeker wennen”, zei wethouder Marinus Biemans eerder. “We gebruiken de eerste helft van 2024 om de effecten op de parkeerdruk te monitoren. Parkeerregulering is namelijk ooit ingevoerd om specifieke parkeeroverlast te voorkomen. Dit doel kan met het gratis parkeren onder druk komen te staan.”

Op basis van de monitoring wordt een evaluatierapport opgesteld waarin conclusies en aanbevelingen komen te staan wat betreft de ervaringen met het gratis parkeren en de eventuele bijsturing daarvan. Daarnaast blijft de gemeente ondanks het afschaffen van betaald parkeren, eventuele misdragingen door automobilisten in de gaten houden: “Wij blijven wel altijd controleren op foutparkeren. Ook houden wij de blauwe zones en de straten/parkeerplaatsen met ‘parkeren vergunninghouders’ in stand, inclusief de handhaving daarvan.”

Lees ook: Vanaf 1 januari 2024 eindelijk gratis parkeren in Deurne; ‘Het wordt zeker wennen’

Foto: VVV

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen