18.3 C
Deurne
donderdag 8 juni 2023
Home- DeurneGrote delen Deurnsche Peel en Mariapeel afgesloten vanwege broedseizoen

Grote delen Deurnsche Peel en Mariapeel afgesloten vanwege broedseizoen

Een groot deel van de Deurnsche Peel en de Mariapeel is tot 15 juli tijdelijk gesloten voor publiek omdat het broedseizoen is gestart.

Dieren zijn in deze periode extra kwetsbaar en daarom is in de Deurnsche Peel het hele kerngebied niet toegankelijk voor bezoekers. In de Mariapeel is het doorgaande wandelpad in de Driehonderd Bunders afgesloten.

Radio-interview DMG
Zaterdagochtend vertelt boswachter Lieke Verhoeven van Staatsbosbeheer bij DMG Radio meer over waarom bepaalde delen van het natuurgebied tijdelijk worden afgesloten. Ze is te gast in het radioprogramma Deurne Draait Door en zal rond 11.30 uur in gesprek gaan met presentator Ivan van Oosterhout over wat er allemaal gebeurt tijdens het broedseizoen in de Peel.

Kraamvisite
“Het hele voorjaar zijn bezoekers in feite op kraamvisite in de natuur, het leefgebied van vele broedende, parende en barende dieren. Rust is dan extra belangrijk”, legt Verhoeven uit. “Het is daarom belangrijk tijdens een bezoek aan de natuur om je aan de regels te houden, zoals het aanlijnen van je hond. Als bezoekers zich niet aan de regels houden, kunnen ze bewust of onbewust de natuur verstoren. Dat kan in het ergste geval leiden tot sterfte van dieren.”

Loslopende hond
Zelfs het wandelen buiten de paden of een loslopende hond kan de dieren al wegjagen, zegt boswachter Lieke Verhoeven: “Een broedende vogel die keer op keer moet opvliegen omdat mensen of honden vlak langs zijn nest lopen, houdt zijn eieren niet warm. Geursporen die honden nalaten zorgen voor een langdurigere verstoring van vogels en andere dieren. Ook broeden verschillende vogelsoorten op de grond tussen de heide en het gras.”

Boetes tot 400 euro
Daarom ziet Staatsbosbeheer er op toe dat bezoekers én honden op de paden blijven en dat honden aangelijnd zijn. Een boete voor een loslopende hond kost je bijna 100 euro. Als de hond ook nog een dier achterna zit, kan de boete oplopen tot wel 400 euro.

Het interview met boswachter Lieke Verhoeven kun je zaterdag 19 maart rond 11.30 uur horen op DMG Radio. In de regio Deurne is DMG te ontvangen op 106.2 FM en online kun je luisteren via dmgdeurne.nl en met de DMG-app die gratis is te downloaden in Google Play en de App Store.

Foto: Staatsbosbeheer

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen