4.9 C
Deurne
woensdag 24 april 2024
Home- DeurneGrote toename aantal fietsdiefstallen in Deurne; politie adviseert twee sloten van verschillende...

Grote toename aantal fietsdiefstallen in Deurne; politie adviseert twee sloten van verschillende merken

Het aantal fietsendiefstallen in Deurne, Asten, Someren en omliggende dorpen is in de afgelopen tijd sterk toegenomen, meldt de politie. Landelijk zijn in 2022 bijna twee keer zoveel fietsen gestolen als in 2021. In dat laatste jaar stond Deurne op de vierde plaats als gemeente waar de meeste e-bikes werden gestolen.

Politie en Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (SAFE) zeggen dat vooral de duurdere elektrische fietsen gewild zijn bij de dieven. De ANWB meldt als grootste fietsverzekeraar dat het geclaimde bedrag per gestolen fiets is gestegen van 1.900 euro in 2021 naar 2.000 euro vorig jaar.

Vastmaken
Om te voorkomen dat je fiets wordt gestolen, heeft de politie een aantal tips opgesteld. Het belangrijkste advies heeft te maken met de manier waarop je de fiets of e-bike op slot zet. De politie adviseert om je fiets altijd ergens aan vast te maken met een extern slot: “Zo voorkom je dat je fiets opgepakt wordt en de dief op een andere locatie op z’n gemak het slot kan verwijderen.” Verder is het devies om twee sloten te gebruiken; naast het standaard slot nog een extra kettingslot bijvoorbeeld.

Verschillende merken
De politie benadrukt dat het belangrijk is om verschillende merken sloten te gebruiken: “Veel fietsendieven zijn gespecialiseerd in één soort slot.” Verder moet je een kettingslot altijd hoog en van de grond af hangen zodat het niet op de grond kapot geslagen kan worden met bijvoorbeeld een steen. “Zet je fiets ook nooit alleen aan het voorwiel vast. Sommige fietsendieven draaien gewoon het voorwiel los en nemen de rest van de fiets mee”, meldt de politie.

Altijd aangifte doen
Naast diefstalpreventie, kun je ook een aantal dingen doen die het makkelijker maken om je gestolen fiets of e-bike terug te vinden. “Maak een foto van je fiets en noteer het framenummer. Zodoende beschik je over de juiste informatie mocht je fiets onverhoopt toch gestolen worden. Een fiets waarvan aangifte is gedaan zonder framenummer, is eigenlijk niet terug te vinden”, zegt de politie. Die adviseert om altijd aangifte te doen bij diefstal: “Zonder aangiftes worden fietsendieven nooit opgespoord, gepakt en veroordeeld.”

Tracker
Een andere opsporingsmogelijkheid is een tracker, maar dat helpt in veel gevallen niet voldoende omdat het vaak buitenlandse criminele organisaties zijn die bedrijfsmatig en op grote schaal (elektrische) fietsen ontvreemden in Nederland. Deze fietsen verdwijnen zo snel de grens over, dat een tracker bijna geen zin heeft. Daarnaast worden de trackers bij het ontmantelen van de fiets vaak ontdekt. Slechts drie op de tien fietsen komen met behulp van een tracker binnen een paar dagen terug bij de rechtmatige eigenaar.

Bewaakte fietsenstalling
In de politiek in Deurne wordt onder meer vanwege het hoge aantal fietsendiefstallen al langer gesproken over de wens van een bewaakte fietsenstalling. Uit een onderzoek van bureau Grenspaal 12 onder winkeliers, belangenpartijen en een aantal inwoners in het centrum zou echter blijken dat zo’n fietsenstalling overbodig is.

Geen directe nood
Fietsers in Deurne zouden niet of zeer weinig willen betalen voor een bewaakte fietsenstalling. In het rapport valt te lezen: ‘Concluderend kan worden gesteld dat het aantal aanwezige fietsenstallingen voldoende is voor het centrumgebied. Op basis van de objectieve inventarisatie blijkt geen directe nood aanwezig te zijn voor de installatie van een bewaakte/betalende centrale fietsenstalling in het centrum van de gemeente Deurne’.

Bedenkingen
De ouderenvereniging heeft bedenkingen over de uitkomst van het rapport en heeft de gemeente in maart van dit jaar gevraagd om kritisch naar de bevindingen en de daarop gebaseerde advisering te kijken. KBO kring Deurne wijst op het artikel van DMG  waarin vorig jaar wordt gemeld dat Deurne op de vierde plaats staat in de lijst van gemeenten met meeste diefstallen van e-bikes. “Wij denken dat dat om een bedrag van (ongeveer 100 x gemiddeld tussen de 2000 en 4000 euro per e-bike) meer dan een kwart miljoen euro aan schade dat jaar gaat”, meldt KBO Deurne.

E-bikediefstallen
Dat er geen noodzaak uit het haalbaarheidsonderzoek blijkt, komt volgens de KBO-afdeling doordat in het rapport het grote aantal e-bikediefstallen in Deurne te weinig wordt belicht: “Binnen dit onderzoek is de aanleiding van ons KBO-verzoek (diefstallen e-bike) grotendeels uit het oog verloren en wordt niet of nauwelijks nog genoemd.”

Haaks
Ook wordt volgens de ouderenvereniging in het rapport een conclusie getrokken die niet strookt met andere onderzoeken. In het document valt te lezen: ‘Bovendien is het niet bewezen dat een bewaakte fietsenstalling bijdraagt tot minder fietsendiefstallen’. Deze conclusie staat volgens KBO Deurne haaks op hetgeen wordt geadviseerd in het landelijke onderzoek ‘Fietsendiefstal in NL, van fenomeen naar aanpak’, van bureau Beke uit 2020. “Daarin wordt als aandeel voor het terugdringen van fietsendiefstal aan gemeenten geadviseerd over te gaan tot het instellen van bewaakte fietsenstallingen”, meldt de KBO-afdeling.

Foto: Pexels

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen