25.1 C
Deurne
woensdag 29 juni 2022
Home- DeurneHarde woorden over en weer in raadsvergadering over financiën gemeente Deurne

Harde woorden over en weer in raadsvergadering over financiën gemeente Deurne

In de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 6 juli zijn over en weer harde woorden gevallen over de financiële positie van de gemeente. Die zou door de rekeningcommissie bewust te rooskleurig zijn voorgesteld door het weglaten van uitingen over bepaalde zorgen, vindt het Deurnese CDA.

In die mening stond de partij wel alleen, andere partijen deelden de zorgen maar niet in de mate en bewoordingen die door het CDA werden gebruikt. De meeste partijen waren gezien een jaar vol coronaperikelen en de Peelbrand tevreden met deze jaarcijfers.

‘Totaal verbijsterd’
Fractievoorzitter van het CDA, Leo Cuijpers gaf aan dat het verlies van ruim 190.000 euro bij de jaarrekening van 2020 te gemakkelijk wordt afgedaan als een klein verlies. “De financiële situatie van de gemeente Deurne verslechtert in rap tempo. Het college is niet ‘in control’ over de financiën”, geeft de CDA’er dinsdag in de raadsvergadering aan. Zijn fractieleden zou hun zorgen hebben geuit bij de rekeningcommissie maar daar is volgens hem nu niks van terug te vinden. “Totaal verbijsterd hierdoor vraag ik me af wat het belang is om deze zorgen onder tafel te schuiven. Wat schieten we er als Deurne mee op”, vraagt Cuijpers zich af.

Tevreden
Wethouder financiën, Marnix Schlösser ziet de negatieve jaarrekening wat minder somber in dan Cuijpers en vindt dat er ondanks de vele tegenslagen in het afgelopen jaar er juist veel is bereikt. Er zijn volgens hem bijvoorbeeld grote slagen gemaakt in het meer grip krijgen op het sociaal domein maar ook op andere gebieden is er veel goeds gedaan als het gaat om hoe er met de gevolgen van corona is omgegaan bij de verschillende organisaties als Senzer, Blink, GGD en bij de gemeente zelf. “Dus ben ik als wethouder financiën tevreden? Ja dat ben ik”, zegt Schlösser. Hij vindt dat het een klein negatief resultaat is maar dat tegelijkertijd het weerstandsvermogen is verbeterd en er flinke slagen zijn gemaakt als het gaat om de financiële beheersbaarheid. Maar dat betekent volgens de wethouder niet dat er achterover geleund kan worden en dat hij zich geen zorgen maakt over de toekomst.

‘Laf en laag’
Op het moment dat CDA-lid Cuijpers uitlegt dat hij vindt dat de bouw van het nieuwe gemeentehuis volledig opnieuw moet worden bekeken om daarop te kunnen bezuinigen, wordt het Michiel Dankers van DOE! te gortig en interrumpeert hij Cuijpers: “In de krant heeft u zich ook al op deze wijze geuit en dat irriteerde me al. Dit irriteert me ook mateloos. U heeft zelf bij de presentatie van de rekeningcommissie gezeten en we hebben toen heel zorgvuldig gekeken of er bezuinigingsslagen te maken waren en u heeft daar geen enkele inhoudelijk bijdrage geleverd. U had die kans, u had die uitnodiging en u hebt zelfs expertise in uw eigen fractie en dan nul komma nul. Dan vind ik het een beetje laf en laag om dan nu op deze wijze uw mening daarover te geven.”

Toehoorder
Cuijpers geeft aan dat bij de presentatie van de rekeningcommissie je als toehoorder het verhaal kon aanhoren en dat de boodschap was dat er geen ruimte was voor bezuinigingen. “Dus er is lef nodig om dat project rond de transformatie van gemeentehuis naar ‘huis van de samenleving’ helemaal opnieuw te bekijken en meer gebruik te maken van bijvoorbeeld het Cultuurcentrum”, geeft de fractievoorzitter van het CDA aan.

Waarheid
“De versie van de heer Cuijpers is niet volledig volgens de waarheid”, reageert Bram van Neerven van DOE! Hij geeft aan dat er bij de rekeningcommissie wel degelijk de mogelijkheid bestond om te reageren op het concept en dat je er niet alleen als toehoorder bij zat. “De heer Cuijpers heeft niet op deze voorstellen gereageerd. We hebben dus weer zo’n situatie waarin het CDA input had kunnen leveren maar dat niet heeft gedaan”, zegt Van Neerven.

Minder slagkracht
Maar het nieuwe gemeentehuis is niet het enige punt van kritiek dat Leo Cuijpers had. Hij geeft aan dat de gemeente kampt met een capaciteitsprobleem: “Hierdoor is de slagkracht van de gemeente minder is en worden burgers te lang aan het lijntje gehouden.” In de stukken staat volgens Cuijpers dat er niet echt een oplossing voor het probleem is, hij vindt dat het college zich er veel te makkelijk vanaf maakt.

Groen vinkje
Ook de communicatie bij de initiatieven in het kader van burgerparticipatie rammelt volgens de CDA’er. “Ik zie dan een groen vinkje staan dat zou betekenen dat we op koers zitten. Maar als je dan eens goed kijkt, vraag je je af: wat is er nou eigenlijk gedaan?” Cuijpers haalt het voorbeeld aan van de problemen bij hoe burgers bij de spoortunnel zijn betrokken en het burgerinitiatief over het bomenbeleid: “Er is nog niet eens contact met die mensen opgenomen. We moeten dus niet maar overal groen vinkjes zetten.” In reactie hierop geeft wethouder Biemans aan dat er juist heel hard wordt gewerkt aan de verbetering van alles rond burgerparticipatie en dat hij het jammer vindt dat juist het CDA niet aanwezig was bij bijeenkomsten daarover: “Dat zijn juist de momenten dat jullie het verschil kunnen maken en niet alleen maar zo publiekelijk aangeven wat niet goed is.”

Kijk hieronder de volledige raadsvergadering van dinsdag 6 juli terug.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen