11.6 C
Deurne
vrijdag 24 mei 2024
Home- DeurneHelmplicht op snorfiets; veel verkeersdeelnemers in Deurne nog niet op de hoogte...

Helmplicht op snorfiets; veel verkeersdeelnemers in Deurne nog niet op de hoogte van nieuwe regels

Als je in Deurne in het verkeer rondkijkt, lijken nog niet alle bestuurders van snorfietsen zich ervan bewust dat ze vanaf 1 januari 2023 verplicht zijn om een helm te dragen. Dat geldt ook voor passagiers die achterop zitten. Voor het niet dragen van een helm kan je als snorfietser een boete krijgen van 100 euro.

De helmplicht voor snorfietsers is ingesteld in de hoop dat hiermee het grote aantal verkeersdoden en verkeersgewonden onder snorfietsers omlaaggaat. Dat er nog veel snorfietsers rondrijden zonder helm heeft mogelijk te maken met verwarring over wat nu eigenlijk een snorfiets is. Want bijvoorbeeld in het geval van een scooter kan dit een bromfiets, snorfiets of motorfiets zijn afhankelijk van het motorvermogen en de maximum snelheid.

Blauwe kentekenplaat
Simpel gezegd is een snorfiets een tweewieler met een motor die niet harder mag en kan dan 25 kilometer per uur, ze zijn te herkennen aan de blauwe kentekenplaat. Hiervoor is nu vanaf het begin van het nieuwe jaar verplicht dat je een goedgekeurde brom- of motorfietshelm of een goedgekeurde speed-pedelec-helm draagt wanneer je erop rijdt.

Ook na 1 januari 2023 blijven snorfietsers op fietspaden rijden. Alleen in Amsterdam en Utrecht moeten snorfietsers de rijbaan op en daarom gold daar al eerder een helmplicht. Ook aan de andere regels voor snorfietsers verandert niets.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen