5.7 C
Deurne
maandag 30 januari 2023
Home- DeurneHistorische wandelroute door Zeilberg

Historische wandelroute door Zeilberg

In het kader van de cultuurparade, is door de jubilerende Pottenbakkers, een historische wandelroute uitgezet door Zeilberg. Alle belangrijke bezienswaardigheden en momenten worden aangedaan. Ter plaatse is van alles over het object te lezen. Zo staat er bijvoorbeeld welke aannemer het gebouwd heeft en wat de kosten er van zijn geweest.

Molen
Eén van de monumentale gebouwen die onderdeel van de route is, is molen Marie-Antoinette. Molenaar Toon Seijkens leidt bezoekers trots rond door ‘zijn’ domein, waar de koelte een aangename afwisseling vormt op de voor deze tijd van het jaar ongewoon warme buitentemperatuur. De molen uit 1898 is een achtkant rietgedekte beltmolen en is nog twee keer per week actief in zijn oorspronkelijke functie. In 2004 werd de molen voor een symbolisch bedrag gekocht door Harmonie Excelsior, sindsdien wordt ie -inmiddels gerestaureerd- door deze vereniging wekelijks gebruikt voor repetitie.
Toon is geboren en getogen in Zeilberg, na een tweejarige opleiding tot molenaar en enkele jaren ervaring in Mierlo, greep hij de kans om in een monument op zijn geboortegrond te werken met beide handen aan. De molen is op woensdagmiddag en zaterdag de gehele dag in bedrijf. Het mooiste aan het molenaarsbestaan vindt Toon het samenspel met de natuur.

Museum
Ook museum ‘M’n Hökske’ van Thea Mansvelders ligt op de route en is vandaag geopend voor bezoekers. ‘Laat niks liggen of staan, alles heeft waarde’, met dit gezegde groeide de Zeilbergse op en ze nam dit zeer serieus. Ze bewaarde wat ze kon en maakte uiteindelijk haar jeugddroom waar. In het museum vind je van alles wat: knopen, brillen, kappersspulletjes, winkelspullen, etiketten, speelgoed, gereedschap en ga zo maar door. Spullen die je terug brengen naar tijden van weleer.

Overige bezienswaardigheden
Wie de route loopt, doet verder nog de pastorie, de oude kleuterschool, het beeld van de pottenbakker, het beeld van de turfsteker, het oorlogsmonument, het monument van Jan van Ooij en de Clarinet aan.

Foto’s Josanne van der Heijden

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen