-1.7 C
Deurne
zaterdag 10 december 2022
Home- DeurneJaar cel en behandeling voor jongen (18) die medeleerling neerstak bij de...

Jaar cel en behandeling voor jongen (18) die medeleerling neerstak bij de Korenaer

De inmiddels 18-jarige jongen die in februari een medeleerling neerstak op het terrein van middelbare school de Korenaer in Deurne is vrijdagochtend door de rechter veroordeeld tot een jeugddetentie van een jaar, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Ook krijgt hij een uitgebreid behandelplan opgelegd.

Daarnaast moet de verdachte een eerder door de kinderrechter voorwaardelijk opgelegde werkstraf van dertig uur uitvoeren en moet hij het slachtoffer van de steekpartij een schadevergoeding betalen van ruim 1.700 euro.

Psychisch leed
Bij het bepalen van de straf heeft de rechter er rekening mee gehouden dat de verdachte het slachtoffer heeft gestoken zonder noemenswaardige aanleiding. Hij stak bovendien op een plek waar kwetsbare organen zitten en het is daarom puur een kwestie van geluk dat het slachtoffer niet fataal is geraakt. In de zitting vrijdagochtend bij de rechtbank Oost-Brabant kwam ook naar voren dat de verdachte de jongen niet alleen lichamelijk letsel toebracht, maar hem ook psychisch leed heeft bezorgd. Ook roept het voorval volgens de rechter gevoelens van angst en onveiligheid op bij de leerlingen en docenten van de school en bij de samenleving als geheel.

Verminderd toerekeningsvatbaar
De rechtbank beschouwt de dader op basis van verklaringen van een psycholoog en psychiater als verminderd toerekeningsvatbaar. De verdachte zou last hebben van een norm-overschrijdende gedragsstoornis, een acculturatieprobleem en zwakbegaafdheid. Omdat er volgens de deskundigen een grote kans op herhaling bestaat, krijgt de verdachte een meldplicht bij de jeugdreclassering en moet hij meewerken aan een uitgebreid behandelplan. Verder krijgen hij en zijn ouders intensieve begeleiding en moet hij op vastgestelde tijden in de woning van zijn ouders verblijven. Om dit te controleren krijgt de verdachte een elektronische enkelband.

Steekwond
De steekpartij ontstond in februari na een ruzie tussen de twee jongens waarop de verdachte de dag erop een mes mee naar school nam. Toen hij de jongen zag, rende de verdachte op hem af en stak hem met het mes in zijn zij. Het slachtoffer liep daarbij een steekwond op van ongeveer 7 centimeter diep. Het mes ketste af op een rib, waardoor zijn lever en long niet werden geraakt.

Sneeuwballengevecht
Kort na de steekpartij hield de politie twee verdachten aan, de toen nog 17-jarige jongen uit Deurne en een 15-jarige dorpsgenoot. Het slachtoffer werd met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Dat er bij de school mogelijk een vecht- of steekpartij plaats zou vinden, was de dag voor het incident al bekend bij de mentor van het slachtoffer. Een familielid van de neergestoken jongen vertelde in februari dat de mentor de avond voor de steekpartij belde met de mededeling dat er geruchten waren dat het slachtoffer in elkaar geslagen of neergestoken zou worden. Medeleerlingen gaven toen ook aan dat de twee jongens eerder die week al eerder onenigheid hadden tijdens een sneeuwballengevecht.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen