Het kunstwerk “Worteling” van Jeanne Melief, in de museumtuin van De Wieger, is klaar. In maart 2021 startte Jeanne met haar project in het kader van 1300 jaar Deurne.
In vijf maanden tijd veranderde de dode eikenstam in een mozaïek kunstwerk. De titel “Worteling” staat voor je ergens vestigen, maar ook voor groei en ontwikkeling. Wortels, gemaakt van glas, kronkelen ook door het hele kunstwerk heen.
Boomprojecten
De kunstenares werkt al jaren met glas en eerder al aan grote boomprojecten, zoals de vier-seizoenenboom in het Zandbos in Deurne en de kunstboom in het Duitse Frauenau. Melief wil met “Worteling” graag een bijdrage leveren aan het feit dat Deurne 1300 jaar bestaat. Vanuit dat gegeven ontstond het idee om de eikenstam in de museumtuin nieuw leven in te blazen. “Het was een uitdaging om het verhaal van 1300 jaar Deurne te verbeelden op de zes meter hoge boom.” Van tevoren maakte Jeanne een schets, die ze deels heeft aangehouden, maar al werkende is er ook nog veel veranderd aan het ontwerp. Soms bracht ze met krijt schetsen aan op de boom en waren deze de volgende dag verdwenen door de regen. “En dan moet je improviseren”.
Elementen
In het kunstwerk zijn veel verschillende elementen terug te vinden. Zo staat een groot ei centraal, dit ei symboliseert het ontstaan van Deurne. Uit dit ei komt een vogel tevoorschijn die staat voor een kleurrijke, culturele en beweeglijke gemeenschap van Deurne. Van onder naar boven op de boom kronkelen verschillende wortels door de elementen heen en verwijzen naar de groei en alle veranderingen door de jaren.
Daarnaast zijn er allerlei dieren terug te vinden in het kunstwerk, zoals een processierups, een insect en een salamander, allemaal dieren die voorkomen in het Peelgebied. Ook zijn er “en profil” gezichten te ontdekken op de boom, die verwijzen naar de toekomst, naar vooruitkijken.
De salamander is opgebouwd uit verschillende voorwerpjes die door kinderen zijn opgeplakt tijdens de verschillende zomeractiviteiten bij De Wieger. Natuurlijk zit er ook een verwijzing in naar Hendrik Wiegersma, door middel van het teken van een esculaap.
Ode aan Deurne, De Wieger en Wiegersma
Jeanne Melief woont al 31 jaar tegenover De Wieger en heeft op deze plek, tussen de vogels en de eekhoorns, met veel plezier duizenden stukjes glas op de boom bevestigd. Het is een ode aan Deurne, aan het museum, met in herinnering Hendrik Wiegersma. Het kunstwerk is zo goed als af, het werk van de kunstenares zit erop. In het najaar komt nog een aantal basisschoolklassen helpen met afmaken van de laatste elementen. Het kunstwerk is natuurlijk wel al te bewonderen in de museumtuin.
Foto’s – Ton Hartjens en DMG webredactie