2.2 C
Deurne
vrijdag 22 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneLandelijk initiatief van Deurnese Michel Lintermans krijgt 120.000 euro voor betere stations

Landelijk initiatief van Deurnese Michel Lintermans krijgt 120.000 euro voor betere stations

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft een subsidie toegekend van 120.000 euro aan de Vereniging Station Lokaal (VSL). Dit is het landelijke initiatief van Michel Lintermans, de drijvende kracht achter stationspark Deurne. Binnen de Stationsagenda 2040 wil het ministerie meer ruimte bieden aan lokale initiatieven op stations zoals in Deurne.

Volgens het ministerie hebben stations ook vooral een maatschappelijke functie. Daarom werd in een eerder stadium al 120.000 euro subsidie toegekend aan VSL. Dat bedrag is bedoeld zodat de vereniging een landelijk netwerk kan oprichten waarin initiatiefnemers en experts kennis kunnen uitwisselen over het inrichten van maatschappelijk initiatieven op of rondom een station. Op dit moment hebben ongeveer negentig maatschappelijke initiatieven al tijdelijk of permanent een plek gekregen op stations door heel Nederland.

Moestuin
Deurne is daar een goed voorbeeld van met de realisatie van onder meer een moestuin, de muurschildering met bekende Deurnenaren en andere kunstuitingen, het watertappunt, een elektrische fietspomp en de huiskamerachtige stationsrestauratie van Daily Deurne.

Beste station van Brabant
Dat blijkt ook door reizigers te worden gewaardeerd, die verkozen station Deurne vorige week als het meest aantrekkelijke station van Brabant. Het initiatief van Michel Lintermans in Deurne bleef ook in het buitenland niet onopgemerkt bleef. In 2019 won het station van Deurne zelfs een prijs in een Britse verkiezing van mooiste stations.

Toekomstvisie
Het ministerie, NS Stations en ProRail presenteerden afgelopen donderdag de toekomstvisie voor stations in ons land. Deze agenda is opgesteld omdat de bijna 400 treinstations belangrijke knooppunten zijn in steden, waar dagelijks bijna één miljoen mensen gebruik van maken. Niet alleen om de trein te nemen naar een ander station, maar ook om te verblijven. Daarnaast komen meerdere mobiliteitsvormen samen op stations.

Duurzaamheid
Thema’s die binnen de beleidsagenda centraal staan zijn veiligheid, toegankelijkheid, fietsparkeren, deelmobiliteit en duurzaamheid. Zo willen het ministerie en de spoorpartijen werken aan het verder verbeteren van de kwaliteit van stations. Een uitvoeringsagenda beschrijft welke stappen de komende jaren moeten worden gezet. Lokale initiatieven die willen deelnemen op een station, kunnen zich aanmelden via www.oponsstation.nl. Meer informatie over de Stationsagenda vind je hier.

Lees ook: Deurne verkozen tot best gewaardeerde station van Brabant

Foto: Facebook Michel Lintermans

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen