18.3 C
Deurne
woensdag 29 juni 2022
Home- DeurneLuisteraars DMG Radio maken eigen lokaal Deurnes spelalfabet

Luisteraars DMG Radio maken eigen lokaal Deurnes spelalfabet

Sinds deze week is er een nieuw spelalfabet waarin namen worden gebruikt die meer een afspiegeling zijn van onze samenleving. Alleen is het nieuwe spelalfabet gericht op heel Nederland en niet specifiek op een bepaald gebied zoals de gemeente Deurne. Reden voor presentator Ramon van Hoek om de luisteraars van DMG Radio te laten bepalen welke namen er in het Deurnes spelalfabet komen.

“Iedereen in Deurne kan vanaf vandaag suggesties doorgeven voor het Deurnes spelalfabet. Gewoon even een mailtje sturen naar ramon@dmgdeurne.nl en een lijst van A tot Z met de namen van jouw voorkeur erbij. Begin volgend jaar gaan we alle stemmen verzamelen en maken we het officiële Deurnes spelalfabet bekend”, vertelt Van Hoek.

Anton
Als je nu iemand vraagt om een woord te spellen, staat de A voor de meeste mensen voor Anton, de F voor Ferdinand en bijvoorbeeld de N voor Nico. Veel van die namen zijn volgens Jill Mathon en Desiré van den Berg niet meer van deze tijd. Daarom maakten zij een modernere en meer universele lijst waar bijvoorbeeld de A voortaan staat voor Ali.

Afspiegeling
“Het is mooi om te zien dat taal in ontwikkeling is en ook zoiets als een spelalfabet wordt aangepast aan de huidige samenleving. In sommige steden of dorpen zal zo’n alfabet een prima afspiegeling zijn maar op andere plekken weer niet. Daarom leek het ons leuk om de inwoners van Deurne hun eigen spelalfabet te laten samenstellen. De A kan dan bijvoorbeeld staan voor Ad (Obers), de B voor Berry (bøk Toonen) en de D voor Daniel Stosic”, legt dj Ramon van Hoek van DMG Radio uit.

Grillroom
Voor het Deurnes spelalfabet maakt het niet uit hoe lang de persoon al lokaal bekend is of waarom of waarvan. Ook de leeftijd, afkomst en nationaliteit maken niet uit: “Dus de H kan voor Hendrik staan van Hendrik Wiegersma maar net zo goed voor Hisham Hammam van Grillroom Shalom in de Molenstraat”, vertelt van Hoek.

Radio-interview
Komende zaterdag heeft hij een interview op DMG Radio met Jill Mathon, één van de twee maaksters van het nieuwe nationale spelalfabet. “Ik ben heel benieuwd hoe ze reageert op ons initiatief om er ook een lokale versie van te maken die door de inwoners van de gemeente Deurne wordt bepaald.” Jill Mathon en taalwetenschapper Desiré van den Berg hebben de nieuwe nationale namenlijst opgesteld in samenwerking met Gerrit Bloothooft, ­hoogleraar naamkunde.

Het interview met Mathon en Van den Berg kun je zaterdag 6 november tussen 16.00 en 18.00 uur horen in het programma Ramon On Air. DMG Radio is te beluisteren in de regio Deurne op 106.2 FM en via Ziggo 94.4. Online kun je naar DMG luisteren via dmgdeurne.nl en de DMG-app die gratis is te downloaden in Google Play en de App Store.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen