11.4 C
Deurne
vrijdag 31 maart 2023
Home- DeurneMaarten van der Wulp uit Liessel: “Horendol word je van de kerkklokken...

Maarten van der Wulp uit Liessel: “Horendol word je van de kerkklokken hier in het dorp”

In het programma Deurne Draait Door van DMG Radio deed hij op zaterdag 12 juni al zijn beklag over het volgens hem overmatig luiden van de klokken van de Sint-Willibrorduskerk in Liessel en nu heeft het ED zijn verhaal ook opgepikt. Met een ludiek filmpje op YouTube wil Maarten van der Wulp de aandacht vestigen op de geluidsoverlast die hij ondervindt van de klokken.

Van der Wulp is wel wat gewend als het gaat om het luiden van klokken: “Ik heb al in Deurne gewoond, in Milheeze en in Eindhoven maar nog nooit heb ik meegemaakt dat een kerk zo excessief veel geluid produceert. Als wij dit vooraf hadden geweten, waren wij nooit naar Liessel gegaan.”

40.000 keer per jaar
De nieuwe bewoner van Liessel heeft het precies uitgezocht; achtenveertig keer per dag luiden de gewone kerkklokken en zestig keer per dag speelt het carillon de Engelse Slag wat in totaal neerkomt op 108 keer per dag en 40.000 keer per jaar. “Het gaat nog niet eens zozeer om de gewone kerkklokken maar zestig keer per dag om het kwartier, veertien uur lang continu hetzelfde melodietje”, vertelt Van der Wulp.

Sirene
Volgens Maarten is de overlast groot maar een rondje bellen in Liessel levert andere reacties op. In het DMG-radioprogramma Ramon On Air belde presentator Ramon van Hoek met een aantal willekeurige inwoners van Liessel en die gaven aan geen last te hebben van de kerkklokken: “Ik heb meer last van die sirene één keer per maand dan van de kerkklokken”, zegt Liesselnaar Mark Smits die met zijn bedrijf op ongeveer honderd meter verwijderd van de kerk zit.

Beluister hieronder het audiofragment van de belronde door Liessel op DMG Radio.

 

‘Leuk in 1920’
Pastoor Janssen geeft in het ED ook aan dat er maar één klacht bekend is en dat is die van Van der Wulp. Volgens de pastoor is één klacht niet genoeg reden om iets te veranderen. Van der Wulp geeft in het radio-interview bij DMG aan: “Ik vind het niet meer van deze tijd dat meneer de pastoor bepaalt hoe laat we op moeten staan, hoe laat wij naar bed kunnen en hoe onze dag er uit moet zien. Dat is leuk in 1920 maar op deze manier is Liessel gewoon een heel stuk minder aantrekkelijk om in te wonen.”

Wetgeving
Het filmpje dat Maarten van der Wulp maakte en ondertussen meer dan duizend keer is bekeken, is volgens hem zeker niet bedoeld tegen Liessel of de inwoners. “Toen ik het filmpje maakte, was het absoluut niet de bedoeling om de Liesselnaren te beledigen en ook niet om aan hun identiteit te komen. Waar ik me gewoon enorm over verbaasde, is dat er in de APV van de gemeente Deurne gewoon geen wetgeving is opgenomen wat betreft het produceren van geluidsoverlast door kerken en het aantal decibellen dat is toegestaan”, zegt Van der Wulp.

Bekijk hieronder het filmpje van Van der Wulp.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen