16.2 C
Deurne
zaterdag 18 mei 2024
Home- DeurneMiniconcert Klassieke Top 400 dankzij Deurnenaar Paul in het Stationspark

Miniconcert Klassieke Top 400 dankzij Deurnenaar Paul in het Stationspark

Zelf zingt hij al negen jaar klassieke liederen en luistert hij iedere ochtend naar de radiozender NPO Klassiek. Paul Adriaanse uit Deurne is zo weg van deze muzieksoort dat hij een miniconcert van de zender naar het Stationspark wist te halen.

Vanwege de start van de stemweek voor de Klassieke Top 400 rijden deze hele week verschillende radiopresentatoren door het land. Ze doen verrassende plekken aan, waaronder een sterrenwacht, een sauna en een autogarage. In iedere plaats wordt een miniconcert gegeven door enkele muzikanten dat live wordt uitgezonden.

Dieuwertje Blok
Deze woensdagmiddag is het dus de beurt aan Stationspark Deurne waar Adriaanse werkt als vrijwilliger. Hij zond de locatie in bij de muziekzender en tot zijn verbazing werd hij uit de vele aanmeldingen gekozen. Hij is extra blij omdat Dieuwertje Blok vandaag de presentatie doet.

“Ooh, nou zie ik je eindelijk. Ik heb het gevoel dat ik je al heel lang ken”, begroet de Deurnenaar de bekende presentatrice. Hij glimlacht van oor tot oor en neemt even later plaats op de houtsnippers die de grond van het Stationspark bedekken.

Het lijkt wel of hij een van de weinige klassieke muziekliefhebbers in Deurne is, want er is slechts een handjevol mensen aanwezig, onder wie enkele kinderen. Als accordeonisten Renée Bekkers en Pieternel Berkers, samen Toeac, beginnen te spelen, blijven sommige voorbijgangers stilstaan.

Knus en gezellig
Het is geen alledaagse setting voor de twee muzikanten, maar ze kunnen de sfeer wel waarderen. “Het is weer eens wat anders dan een concertzaal. Meestal is een stationsgebied grijs en grauw, maar hier is het knus en gezellig.”

Hun witte klapstoeltjes staan opgesteld tussen de volière en het groen. Op de achtergrond klinkt af en toe het geluid van remmende en optrekkende treinen. Een zwerm vogels trekt luid kwetterend voorbij. Het mag de pret niet drukken.

Adriaanse zit met hond Roef aan zijn zijde relaxed te luisteren terwijl het duo Air uit de Holberg Suite van Edvard Grieg speelt. “Ik luister iedere ochtend naar klassiek. Het is zo’n fijne muziek om bij wakker te worden. Sinds ik zelf zing, kan ik nog meer van deze muziek genieten”, vertelt hij na het miniconcert.

‘Bohemian Rhapsody’ van de klassieke muziek
Na vier muziekstukken is de live uitzending afgelopen. Blok drukt iedereen op het hart te stemmen voor de Klassieke Top 400. De Deurnese muziekliefhebber heeft dit nog niet gedaan, maar is al wel voorbereid.

Hij haalt een verfrommeld blaadje uit zijn broekzak en somt zijn eigen top vijf op. “Dit zijn allemaal nummers die ik zelf ook heb gezongen. De Matthäus Passion is eigenlijk mijn favoriet, maar daar wordt al zo veel op gestemd. Dat is net als Bohemian Rhapsody in de Top 2000 van popmuziek. Die zal wel weer op één staan.”

De stemperiode sluit aanstaande vrijdagavond. De Klassieke Top 400 wordt uitgezonden in de week van 9 oktober.

Foto’s: Harold van der Burgt

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen