14.3 C
Deurne
maandag 27 mei 2024
Home- DeurneOGD, Transparant Deurne en 50PLUS zien wens voor lokale ombudsman in rook...

OGD, Transparant Deurne en 50PLUS zien wens voor lokale ombudsman in rook opgaan

Politieke partijen OGD, Transparant Deurne en 50PLUS wilden dat er onderzocht zou worden of er in Deurne een lokale ombudsman of -vrouw kon komen, waar inwoners bij terecht kunnen als ze zich niet goed behandeld voelen door de gemeente. DeurneNU, Doe!, PGP Deurne en VVD zagen hier de noodzaak niet van in en stemden dinsdag in de gemeenteraadsvergadering tegen het voorstel, waarmee de motie werd verworpen.

Een gemiste kans als het aan Benny Munsters van OGD ligt: “De gemeenteraad van Deurne in het raadsprogramma het belang van een laagdrempelige dienstverlening en integer handelen heeft onderschreven.” Wat hem betreft sluit het voorstel hier naadloos bij aan. Munsters vind het jammer dat de tegenargumenten volgens hem vooral te maken hebben met gebrek aan capaciteit en: ‘dat er belangrijkere dingen te doen zijn’.

Adequate communicatie
In een motie pleitten OGD, Transparant Deurne en 50PLUS voor een persoon die klachten over de omgang met ambtenaren en bestuurders van de gemeente behandelt. De drie fracties zijn van mening dat zo’n lokale ombudsman/vrouw de kwaliteit van de dienstverlening van de gemeente Deurne had kunnen verbeteren. “Een adequate communicatie van groot belang is om klachten te voorkomen en dat maakt dat er sprake moet zijn van de bereidheid om in gesprek te gaan met inwoners en om met elkaar te komen tot goede oplossingen”, zegt Munsters.

Anne Verstappen ziet niet echt een voordeel van een lokale ombudsman of -vrouw boven de Nationale ombudsman die al bestaat. Ze betwijfelt ook of die in de praktijk echt dichterbij de burgers staat, zoals OGD, Transparant Deurne en 50PLUS in hun motie stellen. Ook Eefje Nooijen van PGP Deurne ziet de noodzaak niet in: “Preventie vinden wij belangrijker dan een voorziening aan de achterkant.”

Onderzoek
Namens de drie partijen benoemde Benny Munsters ook het onderzoek dat de Rekenkamer vorige week heeft aangekondigd naar het functioneren van de gemeente. Voor OGD, Transparant Deurne en 50PLUS was een discussie over het aanstellen van een ombudsvrouw/man een logische reactie geweest op de aanleiding voor dat onderzoek. De Rekenkamer voert het onderzoek uit omdat in gesprekken met politici in Deurne bleek dat zij vaak klachten ontvangen van inwoners en ondernemers over niet adequate dienstverlening en communicatie daarover vanuit de gemeente.

Lees ook: Onderzoek naar kwaliteit dienstverlening en communicatie gemeente Deurne

Foto: gemeente Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen