-0.5 C
Deurne
vrijdag 22 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneNationale Orgeldag en Open Monumentendagen

Nationale Orgeldag en Open Monumentendagen

Zaterdag 11 en zondag 12 september staat de deur van de Sint Willibrorduskerk aan de Markt in Deurne weer open in het kader van de Open Monumentendagen. Op zaterdag van 12.00-14.30 uur, met om 15.00 uur een Eucharistieviering, en om 16.00 uur een orgelconcert, omdat op zaterdag ook de Nationale Orgeldag wordt gevierd.

Amateurorganisten, die deelnemen aan het orgelpracticum Deurne onder leiding van Bert Augustus, verzorgen het concert. Deurne bestaat dit jaar 1300 jaar. En dit jaar is het 400 jaar geleden dat een van Nederlands belangrijkste componisten, Jan Pieterszoon Sweelinck, overleed.

Sweelinck
Sweelinck werkte in Amsterdam en was en tijdens zijn leven tot ver in Europa bekend. Mede doordat tal van jonge Duitse musici naar de Amsterdamse meester trokken, was Sweelinck invloedrijk op de ontwikkeling van de orgel- en klavecimbelmuziek, met name in noordelijk Duitsland. Voor de leden van het orgelpracticum waren het voldoende redenen om dit jaar, voor hun bespeling op de Nationale Orgeldag, te kiezen uit Nederlandse muziek voor orgel. Muziek van Sweelinck, muziek van hedendaagse Nederlandse componisten en muziek uit de eeuwen daartussen.

Kerkwachten
Op zondag is de openstelling van 12.00-17.00 uur. Kerkwachten ontvangen je graag voor een bezoek. De gerestaureerde, en daarbij eigentijds ingerichte kerk, biedt tal van bezienswaardigheden, zowel wat de architectuur van het gebouw betreft, als wat de kerk- en kunstschatten aangaat. Het kerkgebouw herbergt een cultuurperiode van eeuwen, vanaf de toren uit de 14e eeuw tot het hedendaags kerkinterieur. De kerkwachten verzorgen regelmatig een rondleiding over de gewelven en door de met oude foto’s ingerichte torenkamer, dit weekend gratis. Op de gewelven krijgt men een goede indruk van de verschillende bouwfases van de kerk, vanaf de late Middeleeuwen tot de tijd van restauratiearchitect Kuijpers, eind 19e eeuw, en maakt de enorme houten dakconstructie veel indruk. Een blik door geopende luiken geeft een fraaie indruk van Deurne. Een bezoek aan de gewelven is ook voor kinderen een belevenis.

Smitsorgel, grafkelder en tapijt
Het in 2010-2011 gerestaureerde monumentale Smitsorgel (1838) vormt de Parel op de kroon. Ook de grafkelder is zeker een bezoek waard. Een kaarsje opsteken voor een bijzondere intentie kan natuurlijk ook.  Wat een bezoek dit jaar extra de moeite waard maakt, is de wisseltentoonstelling rond het TAPIJT VAN DEURNE. De Paramentengroep van de kerk werkte met naald en draad in 40 taferelen de geschiedenis van Deurne uit; heel toepasselijk, omdat Deurne dit jaar 1300 jaar bestaat. Aan de hand van een gratis beschikbare folder kunnen details goed bekeken worden. De totstandkoming van het tapijt is in een mooie videofilm te volgen.

foto – DMG webredactie

 

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen