23.1 C
Deurne
zondag 21 juli 2024
Home- DeurneNederland versterkt luchtverdediging met extra eenheid op Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel

Nederland versterkt luchtverdediging met extra eenheid op Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel

Defensie gaat haar luchtverdediging versterken met een extra luchtverdedigingsbatterij op de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel. Hiermee komt er een vierde Patriot-vuureenheid en een testcentrum voor middelen tegen drones bij op de basis. Maandag werd de officiële oprichting van deze eenheden tijdens een persbijeenkomst bekendgemaakt.

Defensie zegt met deze stap over meer mogelijkheden te beschikken om dreigingen vanuit de lucht het hoofd te bieden. In totaliteit groeit de Nederlandse grondgebonden luchtverdediging met 200 extra arbeidsplaatsen.

Luchtdreigingen
Met de oprichting van het ‘12 luchtverdedigingsbatterij’ heeft Nederland straks twee identieke batterijen tegen luchtdreigingen op de korte en middellange afstand. Deze luchtverdedigingseenheden zijn gezamenlijk of zelfstandig in te zetten. “Zo ver is het nog niet, de organisatie staat en de functies zijn toegevoegd. Nu moeten eerst nog de huidige raketsystemen worden vervangen of toegevoegd”, zegt Defensie.

Bi de oprichtingsceremonie schetste Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) een beeld van de nieuwste ontwikkelingen binnen de organisatie en was te zien met welke wapensystemen het nu werkt, zoals counter-drone middelen, wapensystemen voor de korte, middellange en lange afstand en verschillende radarsystemen, waaronder de Multi Missie Radar. Ook liet het DGLC een mogelijke opvolger zien voor de wapensystemen op de korte afstand.

Counter-dronesystemen
“De vierde Patriot-vuureenheid maakt Nederland robuuster tegen dreigingen op de lange afstand. Het Patriot wapensysteem is uitermate geschikt om inkomende projectielen zoals ballistische raketten, vliegtuigen en kruisvluchtwapens te vernietigen”, aldus Defensie. Daarnaast komt er een centrum bij om voor diverse overheidspartners counter-dronesystemen uit de industrie te testen.

Defensie versterkt niet alleen de eigen luchtverdediging. Nederland heeft onlangs het voortouw genomen om samen met andere landen opnieuw een Patriot-systeem aan Oekraïne beschikbaar te stellen. Daarom investeren zowel het huidige als het nieuwe kabinet fors in Defensie. Een deel van dit bedrag wordt ingezet om de luchtverdediging verder te versterken en munitievoorraden aan te vullen. “Luchtverdediging is een urgente NAVO-prioriteit. Zonder adequate luchtverdediging zijn kritieke infrastructuur en eenheden op de grond, in de lucht en op zee kwetsbaar”, zegt Defensie.

Foto’s: Walter van Bussel

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen