7.7 C
Deurne
maandag 15 april 2024
Home- DeurneNieuwe straatnamen in Deurne en Neerkant; archeologische vondst als inspiratiebron

Nieuwe straatnamen in Deurne en Neerkant; archeologische vondst als inspiratiebron

Deurne en Neerkant krijgen er allebei een nieuwe straatnaam bij. De woningen die in Neerkant worden gebouwd binnen het CPO-project Meistraat, komen te liggen in de nieuwe straat Meigraaf. In Deurne wordt voor de nieuwbouw bij de Liesselseweg en Berktsedijk de nieuwe straatnaam Heulbos toegekend. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders vorige week besloten.

De keuze voor de nieuwe straatnaam in Neerkant heeft te maken met de archeologische vondst die in september vorig jaar werd gedaan op het terrein aan de zuidelijke rand van het dorp, achter de bebouwing aan de Meistraat en aan de voormalige Zaadweg. Op de plek waar achttien nieuwe woningen moeten komen staan, werden tijdens de voorbereidende werkzaamheden in de grond twee loopgraven ontdekt.

Peel-Raamstelling
Hierdoor werd het werk tijdelijk stilgelegd en deed een archeologisch bureau onderzoek. Het bleek te gaan om een waardevolle vondst en een aanwinst voor de geschiedenis van de gemeente Deurne en de Peel-Raamstelling. Daarom liet de gemeente eind vorig jaar de twee loopgraven uit de grond halen.

Inspiratie
Eén exemplaar bleek te zwaar beschadigd te zijn en werd tot puin verwerkt en afgevoerd. De loopgraaf die in goede staat werd opgegraven, krijgt op termijn een nieuwe permanente plek in de buurt van de Meistraat en vormde de inspiratie voor de nieuwe straatnaam: Mei + graaf = Meigraaf.

Van de huizen in de nieuwe straat, worden er zeventien binnen een CPO-traject gebouwd. Dit is een vorm van sociale projectontwikkeling, waarbij toekomstige bewoners gezamenlijk opdrachtgever zijn voor hun eigen nieuwbouwproject. Er worden vooral gezinswoningen gerealiseerd, maar er is volgens het plan ook ruimte voor levensloopbestendige woningen en tiny houses.

Verkeer van en naar de nieuwe wijk moet gaan plaatsvinden via een nog aan te leggen ontsluitingsweg, waarop de in- en uitritten van alle woningen uitkomen. Deze nieuwe weg sluit aan op de zuidzijde van Meigraaf. Verkeer kan van daaruit verder over de Keulsebaan en de Schansweg.

Lees ook: Nieuwsdossier: Loopgraven – Nieuwbouw Meistraat

Foto’s: gemeente Deurne/Ramon van Hoek

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen