10.4 C
Deurne
maandag 15 april 2024
Home- DeurneNieuwe tuinkas voor Stationspark Deurne door steun Brabantse Milieufederatie

Nieuwe tuinkas voor Stationspark Deurne door steun Brabantse Milieufederatie

Het Stationspark Deurne heeft dit jaar een nieuwe tuinkas gekregen door de steun van het BMF Activiteitenfonds. De kas maakt deel uit van Moestuin Spoorzone waar buurtbewoners tuinieren, samen met mensen met een verstandelijke beperking, jongeren met autisme en statushouders om de onderlinge verbinding te versterken.

De tuinkas is een mooie toevoeging aan het steeds groener wordende gebied volgens Michel Lintermans van Coöperatie Stationspark Deurne. “Met de nieuwe kas kunnen we nu ook buiten het seizoen tomaten en paprika’s verbouwen. We hebben er nu zelfs een bananenboom in staan. Het mooie is dat we met die producten ook weer voorzien in de behoeften van lokale restaurants, op die manier krijg je nog weer meer contact met elkaar.”

Duurzame plek
Het stationsgebied is de laatste jaren getransformeerd tot een aantrekkelijke, groene en duurzame plek. Zo zijn er een vijver en een watertappunt aangelegd en zijn er langs het spoor weidebloemen ingezaaid, bloemenperkjes aangelegd en bomen geplant. Ook de glazen plaat met daarop de tekst van het lied van Wim Sonneveld en de muurschildering De Kronieken van Deurne zijn onder andere voorbeelden van hoe er wordt gewerkt aan een prettige sfeer op en rond het station.

Lelijke grijze kasten
Er werden ook verschillende elektriciteitshuisjes bij onder meer de fietsenstalling aan de Fabrieksstraat bekleed met oude foto’s van station Deurne en kleurrijke bloemen. Een initiatief dat inmiddels door heel Deurne wordt ingezet om de lelijke grijze kasten een aangenamere uitstraling te geven. “Dat doen we nu ongeveer zeven jaar en daar krijgen we altijd leuke complimenten over. Pas geleden nog, hebben we dat gedaan bij de Jumbo in het centrum aan de kant van de Lage Kerk en binnenkort gaan we dat ook doen op de perrons van het station in Deurne”, legt Lintermans uit.

Inspiratiebron
De ontwikkelingen in het stationsgebied blijven niet onopgemerkt. Station Deurne werd vorig jaar nog na station Breda gewaardeerd als beste van Brabant en eerder won het Deurnese station ook een prijs in de Engelse wedstrijd om de ‘ACoRP’s Community Rail Awards’. Ook werd het voorstel in de Tweede Kamer waarbij het Deurnese station de inspiratiebron was, eind vorig jaar met een ruime meerderheid aangenomen. In het plan krijgen bewoners en ondernemers meer ruimte om hun eigen regionale treinstation op te knappen.

Voetbaltafel
Michel Lintermans vertelt dat het belangrijk is dat er voortdurend nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden. “Zo houdt je de mensen betrokken en spreek je elke keer weer nieuwe en andere mensen aan. Op het terrein bij het station gaan we binnenkort een betonnen voetbaltafel plaatsen. Dus als mensen dan wachten op hun trein, kunnen ze nog even een potje tafelvoetbal spelen. Dat brengt ook de verschillende bezoekers van het station weer in contact met elkaar.”

Gratis bomen
“Maar we gaan met de Coöperatie Stationspark ook tussen de 150 en 500 gratis bomen uitdelen aan de inwoners van Deurne. Die krijgen we van de landelijke vereniging LSA en gaan we binnenkort ophalen samen met de mensen van De Lindehoeve Zorgeloze Dagbesteding. Een gedeelte van de bomen komt te staan op het terrein van de ORO en de rest gaan we uitdelen aan de inwoners van Deurne”, vertelt Lintermans enthousiast.

Foto: Coöperatie Stationspark Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen