15.8 C
Deurne
zondag 16 juni 2024
Home- DeurneNobelprijswinnaar Guido Imbens weer even terug op zijn oude middelbare school in...

Nobelprijswinnaar Guido Imbens weer even terug op zijn oude middelbare school in Deurne

Bij het Peellandcollege in Deurne was het vrijdag een heel bijzondere middag, niet alleen voor de leerlingen maar ook voor de speciale gast. Nobelprijswinnaar Guido Imbens was weer even terug op zijn oude middelbare school waar hij lang geleden zijn eerste interesse ontwikkelde voor economie. Imbens is ondertussen één van de meest vooraanstaande econometristen van de wereld en werkt als hoogleraar toegepaste econometrie en economie aan de Stanford University in de Verenigde Staten.

Er stond een heel programma klaar waarbij de oud-leerling van het Peellandcollege in het middelpunt stond. Dat begon om 13.00 uur al meteen met een grote verrassing voor Guido Imbens. Vrienden, familie en andere genodigden werden naar de groene strook voor de school geleid waar ze werden opgewacht door burgemeester Greet Buter en wethouders Marinus Biemans en Tom Oomen.

‘Heel bijzondere eer’
Daar werd Imbens verrast met de onthulling van een straatnaambord met zijn naam er op. Het gedeelte natuur met de twee vijvers dat voor het Peellandcollege ligt, heet voortaan het Guido Imbensplantsoen. “Dit is wel een heel bijzondere eer, heel erg bedankt. Het is heel leuk om hier weer terug te zijn. Zes jaar doorgebracht op het Peellandcollege hier in Deurne met bijzonder veel plezier en ook met veel plezier dat ik hier weer terug ben”, zegt Imbens na de onthulling. Maar daar bleef het niet bij, ook in het Peellandcollege zelf werd vrijdagmiddag een eerbetoon aan de oud-leerling onthuld. De mediatheek van de school gaat voortaan door het leven als het Guido Imbens Studiehof.

‘Denk in mogelijkheden’
De leerlingen konden gisteren ook in gesprek met de in Deurne opgegroeide Nobelprijswinnaar. In een College Tour werd Imbens geïnterviewd en konden door het publiek vragen gesteld worden. Die liepen uiteen van “Hoe was het om te horen te krijgen dat u de Nobelprijs had gewonnen” tot “Hoeveel verdient u nu eigenlijk?” Imbens gaf in zijn inspirerende verhaal vooral aan de leerlingen mee: “Denk in mogelijkheden.”

Nobelprijs voor economie
In oktober vorig jaar werd Guido Imbens één van de drie winnaars van de Nobelprijs voor economie. Hij kreeg samen met de Israëlische Amerikaan Joshua Angrist van het Massachusetts Institute of Technology de prijs voor hun onderzoek naar causale verbanden tussen opleiding, onderwijs en de arbeidsmarkt. De Amerikaan David Card van de University of California kreeg de andere helft voor zijn deel van het onderzoek.

Bekijk hieronder een uitgebreid interview dat vorig jaar door DMG-presentator Ivan van Oosterhout werd opgenomen met Guido Imbens vlak nadat hij de Nobelprijs had gewonnen. Het interview werd eerder uitgezonden in het programma Deurne Draait Door op DMG Radio.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen