3.3 C
Deurne
vrijdag 2 december 2022
Home- DeurneOliebollenkraam Deurne dit jaar in de Molenstraat

Oliebollenkraam Deurne dit jaar in de Molenstraat

Sinds lange tijd kan Jacky Leander weer inkomsten halen uit zijn kraam waar hij normaal gesproken gedurende het hele jaar mee op kermissen staat. Vanaf 30 november is hij met zijn oliebollenkraam dagelijks te vinden in de Molenstraat tegenover de viswinkel van Hein van Helvoirt. Tijdens het kermisseizoen wordt de kraam omgetoverd tot Vietnamese-loempia-kraam. Ook bij Deurne kermis is hij altijd van de partij. 

Het afgelopen jaar is anders gelopen dan Jacky Leander gehoopt had: “Het kermisseizoen begint normaal gesproken in maart, maar dit jaar gooide corona roet in het eten. De opbouw van diverse kermissen was al in volle gang toen de uitspraak van het kabinet kwam dat verschillende ondernemers hun deuren moesten sluiten. Ook de kermissen mochten niet doorgaan, alles kon weer worden afgebroken.”

Slecht één kermis
De ondernemer vertelt dat van de 1000 kermissen er dit jaar maar ongeveer twintig door konden gaan. “Met onze kraam hebben we er slechts één mee kunnen draaien, die in Tilburg. Het is namelijk zo dat we ons als exploitant in moeten schrijven voor een kermis. De onkosten die we hiervoor moesten maken zijn niet te dekken met de ontvangsten die we ermee ontvangen hebben. Er bleef niets over”, legt Jacky Leander uit. Net als vele andere ondernemers kon hij de vergoeding van 4.000 euro aanvragen die beschikbaar was gesteld door het kabinet. “Dit was slechts een druppel op een gloeiende plaat, dit was ook het enige dat we als tegemoetkoming konden ontvangen”, licht Leander toe.  

Vakbonden
“Samen met de Nationale Bond van Kermisbedrijfshouders BOVAK en de NKB (Nederlandse Kermis Bond) hebben we gestreden en gestaakt om ons als kermisexploitanten te laten zien. Er wordt dan wel even over gesproken maar ook weer snel vergeten,” vertelt Jacky Leander. “Iedereen wil naar de kermis, maar we krijgen niet genoeg steun en aandacht en moeten onze eigen boontjes maar doppen. Het voelt alsof we een ondergeschoven kindje zijn. Wij als exploitanten kunnen aantonen dat een kermis best te organiseren is volgens de coronaregels. Ieder van ons is een zelfstandige ondernemer en gebaat bij het opengaan van de kermis en we willen dan ook een veilige kermis bieden zodat wij ook onze boterham kunnen verdienen”, geeft Leander aan. 

Veilige kermis
Leander verbaast zich erover dat de pretparken wel open mogen zijn en dat de kermissen afgeblazen worden. “Het voordeel van een kermis ten opzichte van een pretpark is dat er alleen lokale mensen op af komen. Bij een pretpark heb je te maken met mensen uit het hele land”, geeft hij aan. Hoe het aankomend jaar zal lopen met de kermissen is nog onzeker legt Leander uit: “Normaal gesproken kunnen we ons in de maanden november tot en met januari inschrijven voor de kermissen die gaan komen in het nieuwe kermisseizoen. Tot op heden hebben we dit nog niet kunnen doen omdat er nog niets bekend is. We blijven hopen dat de kermis in Deurne doorgang kan vinden op een veilige en mooie manier.” 

Andere locatie
Al voor het zesde jaar staat Jacky met zijn vrouw en dochters, elke decembermaand in het centrum van Deurne met zijn oliebollenkraam. “Door de jaren heen zijn we met Oliebollenkraam Deurne verhuisd van het plein bij het Cultuurcentrum naar het Anna Terruweplein en nu de Molenstraat. Dat we dit jaar in de Molenstraat staan heeft alles te maken met de maatregelen rondom corona”, geeft Leander aan. “Hier is er doorstroom en is het risico minder groot dat mensen binnen de anderhalve meter van elkaar komen.” 

Nieuwe kraam
Niet alleen de huidige locatie is gericht op de maatregelen van het coronavirus, ook heeft Jacky Leander een nieuwe kraam gekocht met het oog op een kermis waar coronamaatregelen gelden. “Er zijn twee dingen veranderd, het formaat en de manier van bakken. Eerst gebruikten we gas, nu elektra om te bakken. Bij het gebruik van gas moesten we vijf meter van gebouwen en andere attracties staan. Met elektra hoeft dat niet meer en kunnen we plaats maken voor collega exploitanten zodat deze ook kunnen verdienen. Je gunt elkaar toch wat”, geeft hij aan.  

Elke dag vers
Oliebollenkraam Deurne wil zich onderscheiden van anderen oliebollenkramen door elke dag verse oliebollen aan te bieden. “We maken het beslag ter plekke en bakken meerdere keren per dag verse oliebollen. Het is heel belangrijk dat een oliebol luchtig is en niet vet. Daarnaast bieden we ook speciale bollen aan zoals de Deurnese bol, bananenbollen, rum- en rozijnenbollen en nog vele andere soorten. Binnenkort willen we ook oliebollen aanbieden met Oreo en Kinderbueno erin”, vertelt Leander trots. “En als onze klanten koude oliebollen kopen krijgen ze er een adviesbriefje bij hoe ze de oliebollen het beste op kunnen warmen. Als je wilt dat ze smaken alsof ze net gebakken zijn doe je ze in de oven of airfryer en niet in de magnetron.”

Win oliebollen bij DMG Radio
Elk jaar werkt Leander met zijn oliebollenkraam ook mee aan een ludieke actie van DMG Radio. Hij stelt voor een winactie op de lokale zender een gigantische hoeveelheid oliebollen en krentenbollen beschikbaar. Dit jaar kunnen luisteraars van DMG Radio van 14 t/m 20 december elke avond en op zaterdag de hele dag oliebolpakketten winnen met daarin 12 oliebollen en 12 krentenbollen van Oliebollenkraam Deurne.

Wat moet je doen? Luister naar DMG Radio in de week van de winactie en wanneer je het ‘Oliebollen-alarm’ hoort, zorg dat je de eerste beller bent op 0493-745020 of als eerste een Whatsapp stuurt naar 06-1 66 55 77 3. DMG Radio is te beluisteren in de regio Deurne op 106.2 FM en via Ziggo 94.4. Online kun je naar DMG luisteren via dmgdeurne.nl en de DMG-app die gratis is te downloaden in Google Play en de App Store.

Oliebollenkraam Deurne is ook te volgen op Facebook en Instagram en staat aan de Molenstraat in Deurne tegenover Café Tam Tam en Café ’t Pandje. De oliebollenkraam is geopend op de volgende dagen en tijden:
Dinsdag t/m vrijdag van 11.00 uur tot 18.00 uur.
Zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur
Zondag van 12.00 tot 17.00 uur.
Vanaf 21 december ook op maandag geopend. 

Foto’s: Josanne van der Heijden

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen